Tweede Kamer wil snel nieuw pachtbeleid, VVD en GroenLinks lanceren eigen plan

De Tweede Kamer is ongeduldig en wil dat landbouwminister Piet Adema snel met een nieuwe pachtwet komt. 'Zowel minister Schouten als Staghouwer heeft dat aangekondigd, dus deze minister moet niet alleen aankondigen, maar ook echt een nieuwe wet voorstellen', zegt ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis.

Tweede+Kamer+wil+snel+nieuw+pachtbeleid%2C+VVD+en+GroenLinks+lanceren+eigen+plan
© Dirk Hol

Woensdag debatteerde de landbouwcommissie van de Tweede Kamer voor het eerst in ruim vier jaar over het onderwerp pacht. Dat is te lang geleden, stelden de aanwezige landbouwwoordvoerders vrijwel allemaal. Adema sloot zich daarbij aan. 'Pacht is een belangrijk instrument voor agrarische bedrijfsvoering.'

Vandaar ook dat de minister werkt aan herziening van de pachtwet. Hij zegt zelf, in navolging van de Tweede Kamer, ook wat ongeduldig te worden. De veldpartijen – terreinbeherende organisaties, verpachters, LTO et cetera – met wie hij een convenant rondom pacht wil sluiten, krijgen nog een week te tijd om akkoord te geven op het convenant. 'Ik wil voor de zomer helderheid van hen. Zo niet, dan gaan we vanuit mijn eerdere brief over pachtbeleid door met herziening van de pachtwetgeving.'


Een van de belangrijkste punten is kortlopende pacht versus langjarige pachtcontracten. 'Kortlopende pachtcontracten zitten boeren in de weg', zegt Laura Bromet van GroenLinks. 'Grond is de sleutel voor verdere verduurzaming van de landbouw', voegt VVD-Kamerlid Thom van Campen toe. Kortlopende pacht moedigt boeren niet aan om aan goed bodemonderhoud te doen. 'We moeten ruimte bieden om langlopende pacht aantrekkelijk te maken.'

In Nederland wordt zo'n 700.000 hectare landbouwgrond verpacht. Meer dan 90 procent van de pachtcontracten daarvoor is kortlopend. 'Dat is niet goed voor boeren en niet goed voor de natuur', zegt Grinwis. Hij rekent op zijn partijgenoot Adema dat er nog dit jaar een vernieuwde pachtwet ter beoordeling wordt aangeboden in de Tweede Kamer.


Plan GroenLinks en VVD

GroenLinks en VVD overhandigden bij aanvang van het debat een gezamenlijk plan voor langdurige pachtcontracten aan Adema. De twee partijen stellen in het plan dat jonge boeren meer zekerheid nodig hebben met langjarige pacht, zodat ze kunnen groeien en bodembeheer kan worden gestimuleerd. Handhaving op illegale pachtconstructies en het in de pachtprijs rekening houden met eisen op gebied van bodem en water zijn ook onderdeel van het plan.

Adema toonde zich verheugd met het plan. 'De punten erin zijn precies ook de punten waar boeren die willen verduurzamen ook behoefte aan hebben en die bovendien zorgen voor een kwaliteitsimpuls voor natuur en landschap.' De komende maanden werken Bromet en Van Campen hun plan verder uit tot een initiatiefnota.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer