Tweede Kamer steunt voorstel D66: Parkinson zien als beroepsziekte boeren

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om Parkinson aan te merken als beroepsziekte onder boeren.

Tweede+Kamer+steunt+voorstel+D66%3A+Parkinson+zien+als+beroepsziekte+boeren
© Dirk Hol

Tijdens de stemming over de motie kreeg De Groot steun van coalitiepartner ChristenUnie en oppositiepartijen SP, GroenLinks, BIJ1, Volt, Denk, Fractie Den Haan, de PvdA, de PvdD, Lid Gündogan, Lid Omtzigt, PVV en Forum voor Democratie.

In zijn motie stelt De Groot dat er een toenemend aantal onderzoeken is dat een verband legt tussen Parkinson en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ook wordt de ziekte in Frankrijk al erkend als beroepsziekte onder boeren en tuinders. Daarnaast stelt het D66-Kamerlid dat sectorpartijen in de Europese Unie studies naar de schadelijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen hebben achtergehouden. Desondanks zijn er volgens hem genoeg onderzoeken die het verband leggen.


Veroorzaakt door werk of werkomstandigheden

De Arbowet stelt dat er van een beroepsziekte sprake is, als een ziekte of aandoening overwegend wordt veroorzaakt door iemands werk of werkomstandigheden. Juridisch gezien ligt dit iets genuanceerder en is er sprake van een beroepsziekte als een direct verband kan worden aangetoond tussen de ziekte en de blootstelling aan gezondheidsrisico's op de werkvloer. Bij beroepsgerelateerde aandoeningen is het vaak lastig om in individuele gevallen het verband tussen het werk en de aandoening aan te tonen.

Landbouwminister Piet Adema ontraadde de motie van De Groot vanwege een groot, meerjarig onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu momenteel uitvoert naar de gezondheidseffecten van gewasbeschermingsmiddelen. Daarbij wordt ook naar Parkinson gekeken en de blootstelling van boeren en tuinders aan middelen. Adema wil de uitkomsten van dit onderzoek liever afwachten.


Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) liet vorige week nog weten dat er vooralsnog geen causaal verband kan worden aangetoond tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van Parkinson.

'De problemen met Parkinson lijken vooral een erfenis te zijn uit het verleden. Dat kan wel teruggaan tot dertig jaar geleden. Toen werden nog meer middelen gebruikt en was er ook minder aandacht voor blootstelling van toepassers en omwonenden', stelt Ctgb-toxicoloog Jessica Broeders.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer