'Boeren kunnen geld verdienen met vastleggen van koolstof in grasland'

Landeigenaren en grondgebruikers kunnen nu met het vastleggen van koolstof in blijvend grasland CO2 reduceren en de bodemgezondheid verbeteren. Daarbij kunnen ze, zonder extra inspanningen, extra inkomsten genereren. Dit stelt adviseur Mathijs Ramaker van GreenDutch, die koolstofcertificaten uitgeeft in een nieuw samenwerkingsverband met LTO Ledenvoordeel en NLgroen.

%27Boeren+kunnen+geld+verdienen+met+vastleggen+van+koolstof+in+grasland%27
© Twan Wiermans

'Boeren kunnen nu een wezenlijke klimaatbijdrage leveren door koolstof op te slaan in de bodem. Terwijl ze daarbij de bodemgezondheid verbeteren en extra inkomsten generen met verhandelbare CO2-certificaten. Het is een mooie en goede zaak dat landeigenaren en grondgebruikers beloond worden voor hun bijdrage aan de klimaattransitie.'

Hoe dieper het gras wortelt, hoe meer koolstof wordt vastgelegd in de bodem

Mathijs Ramaker, adviseur bij GreenDutch

Wie kunnen hieraan meedoen?

'Er zijn drie voorwaarden. Het moet gaan om minerale klei- en zandgronden met maximaal 20 procent organische stof. Daarboven is het immers veengrond. Verder moet minimaal de helft van het totale areaal meedoen. Ook moet het gaan om grasland waar minimaal tien jaar, de periode waarover de vastlegging gaat, gras wordt geteeld.'


Hoe gaat dit in zijn werk?

'Als adviseur teken ik met landeigenaren en grondgebruikers de percelen in. Vervolgens wordt met een grondmonster, voor 1 februari, de nulmeting gedaan. Samen met de metingen dienen we het projectplan in bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Na validatie van het project ontvangen wij jaarlijks certificaten van de SNK. Deze worden vervolgens op de markt verhandeld.'


Wat helpt bij die vastlegging?

'Hoe dieper het gras wortelt, hoe meer koolstof wordt vastgelegd. Kruidenrijk grasland kan daarom extra bijdragen. Maar deze teelt is geen vereiste.'


Wie heeft hier geld voor over?

'Bedrijven die hun footprint willen verlagen en daarmee willen investeren in projecten die CO2 reduceren.'


Wat levert het op?

'Qua CO2-reductie levert het gemiddeld per project plusminus 1,5 ton reductie op per hectare per jaar. De certificaten gaan per ton CO2 en worden op dit moment verkocht voor 100 euro per certificaat. De prijzen in de markt stijgen nog steeds.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer