Pilot Carbon Farmers afgerond met aankoop Van Happen Containers

Met de koop van carbon credits door afvalverwerkingsbedrijf Van Happen Containers in Noord-Brabant is het pilotproject van Carbon Farmers succesvol afgerond. Hiermee is een start gemaakt met het aan elkaar koppelen van koolstofboeren en duurzame ondernemingen.

Pilot+Carbon+Farmers+afgerond+met+aankoop+Van+Happen+Containers
© NL Groen

Carbon Farmers is een initiatief dat op meerdere vlakken werkt aan de verduurzaming van Nederland. In eerste instantie betreft dit het stimuleren van de teelt van het perspectiefvolle gewas olifantsgras (Miscanthus giganteus). Carbon Farmers stelt ondernemingen die aan hun klimaatneutraliteit willen werken in staat een deel van hun moeilijk te vermijden CO2-uitstoot te compenseren.

Met de koop van carbon credits ofwel koolstofcertificaten, wordt geïnvesteerd in Nederlandse carbon farmers (koolstofboeren) die olifantsgras verbouwen. De teelt van dit gewas zou voor de afvang van grote hoeveelheden CO2 moeten zorgen en tegelijkertijd extra inkomsten voor de boer.


'Supergewas'

Het snelgroeiende 'supergewas' olifantsgras vangt in de bodem en het gewas zelf veel CO2 op. Daarnaast is het een voordeel dat deze teelt zonder bemesting en met minimaal onderhoud een jaarlijks rendement voor wel twintig jaar zou kunnen opleveren. Ook houden de diepe wortels veel water vast bij hevige regenval en gedijt het goed in droge zomers.

Van Happen Containers heeft locaties in Eindhoven, Moerdijk en Panningen en is actief in afvalverzameling, transport, overslag en sortering van afvalstoffen. Het bedrijf heeft een grote klantenkring in de landbouw. Van Happen wil zoveel mogelijk grondstoffen geschikt maken voor hergebruik en daarmee de verbranding ervan te voorkomen. Ook investeerde het bedrijf in een sorteerinstallatie die het gemengde afval scheidt in herbruikbare deelstromen.


Helpen verduurzamen

De Brabantse onderneming werkt al lang samen met LTO Ledenvoordeel om de afvalinzameling en verwerking bij boeren te verzorgen. Van Happen wil naast de eigen uitstoot ook boeren helpen hun bedrijf te verduurzamen. Het bedrijf denkt verder dat lokale, biobased grondstoffen voor onder meer papiersubstituten en de bouw een belangrijke rol zullen spelen in de circulaire economie op termijn.

Van Happen zal in totaal door zijn aankoop bijdragen aan de opslag van 500 ton CO2 over vijf jaar. Hiermee worden dertien ondernemers gesteund die in totaal 40 hectare olifantsgras verbouwen. Bij Carbon Farmers staat elke credit voor 1 ton CO2-opslag.

Over de afname van de oogst van olifantsgras zijn afspraken gemaakt me het Amerikaanse Miscancell. Dat bedrijf is gespecialiseerd in het verwerken van olifantsgras tot de grondstoffen cellulose en lignine. Hier worden vervolgens producten als asfalt, lijmen, boomvrij papier of bouwmaterialen van gemaakt.


Carbon Farmers is onderdeel van LTO Bedrijven. Het initiatief is op zoek naar agrarisch ondernemers die in 2023 willen starten met de teelt van olifantsgras en houdt daarvoor op 30 november een webinar. Interesse? Meld u dan aan voor dit webinar via Welke voordelen heeft het telen van Olifantsgras?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer