Beter voor-melkveehouders AH en A-ware leggen meer koolstof vast

Door het gras sinds 2020 niet te ploegen en kruiden in het land te zaaien, bevat de bodem van de 450 melkveehouders uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma van Albert Heijn (AH) en Royal A-ware tot twee keer meer koolstof dan elders. Daarbij gaat het in totaal om ruim 20.000 hectare grasland.

Beter+voor%2Dmelkveehouders+AH+en+A%2Dware+leggen+meer+koolstof+vast
© 1001ha

Bij ruim 230 melkveehouders zijn in een onafhankelijk onderzoek meer dan 1.650 bodemmonsters op zand- en kleigronden genomen om het bodemkoolstofgehalte inzichtelijk te maken. Daarbij is niet alleen de grond in de laag van 0 tot 30 centimeter, maar ook van 30 tot 60 centimeter diepte geanalyseerd.

De resultaten laten zien dat er ruim twee keer meer koolstofopslag is in de kleigronden dan de gemiddelde landelijke waarden die hierover beschikbaar zijn. Een belangrijke uitkomst: door het niet ploegen van grasland en kruiden in het land te zaaien wordt er meer koolstof in de bodem opgeslagen. Dit draagt bij aan een gesloten CO2-kringloop.


Bodemvruchtbaarheid

Over drie jaar worden er weer metingen uitgevoerd op dezelfde percelen om exact in kaart te brengen hoeveel extra koolstof er dan is vastgelegd. De vastlegging in de vorm van bodemorganische koolstof draagt niet alleen bij aan een betere natuur, maar deze koolstof zorgt ook voor een goede werking en vruchtbaarheid van de bodem.

Binnen het Beter voor Koe, Natuur & Boer programma blijft Albert Heijn, samen met partners, innoveren naar een klimaatneutrale zuivelketen. Zo is er nu samen met Royal A-ware en DeltaMilk gewerkt aan CO2-reductie en compensatie door koolstofopslag. Op deze manier ontstaat er een gesloten koolstofkringloop waarbij uitstoot en koolstofvastlegging met elkaar in balans zijn. Mede met die vastlegging werken de boeren mee aan het reduceren van 45 procent minder CO2 in 2030 ten opzichte van 2018. Dit is het doel van Albert Heijn en A-ware.


Webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak

Nieuwe Oogst organiseert samen met Rabobank het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak. Als melkveehouder heb je een rol in gebiedsproces(sen) in jouw omgeving. Maar hoe vul je die rol in? En hoe kan gebiedsgerichte aanpak bijdragen aan het oplossen van stikstofproblemen in jouw regio? Onder meer over deze vragen gaan de gasten in gesprek. Ze delen hun ervaringen en vertellen wat het je bedrijf kan opleveren. Met medewerking van melkveehouders Corné Sijben en Harrold Liebeton, melkveehouder en gebiedsregisseur Albert van Burgsteden en Rabobank kring Friesland-directeur Jelmer Algra. Meld je aan voor het webinar Zo heb je zelf invloed op gebiedsaanpak, 6 december van 20 tot 21.30 uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer