Effecten extra koolstofvastlegging in bodem worden overschat

Overheden en diverse organisaties zien het verhogen van het koolstofgehalte als gunstig voor zowel het tegengaan van klimaatverandering als het verbeteren van de voedselzekerheid. Maar deze effecten worden overschat, zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Effecten+extra+koolstofvastlegging+in+bodem+worden+overschat
© Job Hiddink

Met meer dan 21 meta-analyses stellen de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology dat de waargenomen voordelige effecten van toenemende koolstof in de bodem op gewasopbrengsten inconsistent zijn.

Dat varieert van negatief en neutraal tot positief. De onderzoekers voerden een uitgebreide literatuurstudie uit en maakten een modellering. Ze vonden weinig rechtvaardiging voor de huidige wereldwijde roep om aandacht voor extra koolstofopslag in landbouwbodems.


Verzadigingsniveau

'Hoewel de geschatte bijdragen van koolstofopslag in de bodem aan klimaatverandering wisselen, houdt bijna geen enkele schatting er rekening mee dat de toename van bodemkoolstof in de loop der tijd afneemt', meldt WUR. 'Op een gegeven moment wordt het verzadigingsniveau bereikt.'

Wanneer koolstofverzadiging in de bodem wordt meegenomen in berekeningen, vermindert de bijdrage van koolstofvastlegging in de bodem aan de mitigatie van klimaatverandering volgens WUR met 53 tot 81 procent in vergelijking met de huidige inschattingen. De onderzoekers concluderen dat de bestaande kennisbasis de huidige agenda's, die zich richten op koolstofopslag in de bodem, niet rechtvaardigt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer