Rechtbank verbiedt gebruik gewasbeschermingsmiddelen voor Drents lelieperceel

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Assen heeft gisteren een door omwonenden aangevraagd verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in een perceel lelies toegewezen.

Rechtbank+verbiedt+gebruik+gewasbeschermingsmiddelen+voor+Drents+lelieperceel
© Marcel Berendsen

De aanvraag voor het verbod is ingediend door de omwonenden van het betreffende perceel in de buurt van het Drentse Dwingeloo. Dit perceel wordt gebruikt door de maatschap Joling. De omwonenden willen dat de lelieteler stopt met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen omdat zij vrezen voor hun gezondheid. Verder stellen zij economisch nadeel te lijden door het bespuiten van de lelies.

Volgens de uitspraak van de rechtbank kan voor een aantal gewasbeschermingsmiddelen die de lelieteler gebruikt niet worden uitgesloten dat ze een onaanvaardbaar schadelijk effect hebben op de gezondheid van omwonenden. De rechter stelt dat op basis van de huidige toelatingseisen en de gebruikte bestrijdingsmethodes niet genoeg zekerheid wordt gegeven dat de risico's tot een aanvaardbaar minimum zijn beperkt.


Neurologische aandoeningen

Daarbij neemt de rechter mee in zijn beslissing dat er substantieel onderzoek voorhanden is waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen zoals Parkinson, Alzheimer en ALS.

Wel stelt de rechter overtuigd te zijn van de goede wil van de lelieteler en de maatregelen die hij neemt om de impact van de bespuitingen te beperken. Maar in zijn belangenafweging stelt hij de gezondheid van de omwonenden boven de winstgevendheid van de lelieteelt, zo staat te lezen in het vonnis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 10°
  5 %
 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
Meer weer