Maximaal 10 procent sterfte bijenvolk na middelengebruik

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) stelt voor dat bij blootstelling van honingbijen aan gewasbeschermingsmiddelen maximaal 10 procent van een bijenvolk mag sterven.

Maximaal+10+procent+sterfte+bijenvolk+na+middelengebruik
© Vidiphoto

Dit voorstel is onderdeel van het aangepaste richtsnoer – Bee Guidance – van de risico's voor honingbijen, hommels en solitaire bijen. Op basis hiervan gaat de Europese Commissie gewasbeschermingsmiddelen beoordelen. Volgens de EU-wetgeving mogen gewasbeschermingsmiddelen alleen worden goedgekeurd als uit een risicobeoordeling blijkt dat er geen onaanvaardbare effecten zijn op het milieu. Dit betreft ook niet-doelsoorten zoals bijen.

De Efsa komt met de voorstellen voor herziening van het bestaande richtsnoer. Voor honingbijen heeft de autoriteit met specialisten overeenstemming bereikt over een maximaal toegestaan niveau van vermindering van de koloniegrootte van 10 procent na blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen. Voor hommels en solitaire bijen is meer studie nodig om te komen tot een definieerbare drempelwaarde.

Behalve met de uitgangspunten van de risicobeoordeling voor bestuivende insecten komt de Efsa ook met voorstellen voor technische aanpassingen om gewasbeschermingsmiddelen te beoordelen. Dit betreft onder meer een gelaagde aanpak en het vaststellen van effecten in verschillende levensfases van de bijen. De EU-lidstaten moeten zich nog buigen over de voorstellen van de Efsa. De autoriteit houdt op 13 juni een digitale informatiebijeenkomst om de stand van zaken wat betreft de Bee Guidance toe te lichten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer