Maand langer de tijd voor Gecombineerde opgave

Boeren krijgen een maand extra de tijd voor het invullen van de Gecombineerde opgave. De nieuwe sluitingsdatum ligt nu op 15 juni 2023.

Maand+langer+de+tijd+voor+Gecombineerde+opgave
© Twan Wiermans

Dat meldt landbouwminister Piet Adema in een brief aan de Tweede Kamer. Met de verlenging van de openstellingsperiode geeft de bewindsman lucht aan de vele klachten uit de sector dat het invullen van de Gecombineerde opgave dit jaar veel meer tijd kost en veel te ingewikkeld is geworden.

Het invullen van de Gecombineerde opgave vraagt dit jaar meer werk doordat er een nieuwe periode van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) begonnen is, met aangepaste voorwaarden voor bepaalde subsidies. Daardoor moet er meer uitzoekwerk worden verricht bij het invullen.


Dit jaar moeten onder meer voor het eerst de landschapselementen worden geregistreerd en speelt de registratie van bufferstroken voor zowel de vergoedingen uit het GLB en de mestwetgeving. Ook speelde de late besluitvorming in Brussel over het GLB-Nationaal Strategisch Plan mee. Hierdoor had de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beperkte tijd voor de voorbereidingen en kon niet de gebruikelijke ondersteuning aan boeren worden gegeven.


Niet licht genomen

Het besluit voor de verlenging is niet licht genomen, schrijft Adema. 'Een verlenging heeft impact op de RVO-organisatie. De processen worden aangepast waardoor de toch al hoge werkdruk toeneemt. Dit vraagt om prioritering van werkzaamheden. Werkzaamheden voor het GLB verschuiven in de tijd waardoor tijdige afronding van onderdelen onder druk komt. Het gaat dan in het bijzonder om controles met het oog op de tijdige betaling en voorbereidende werkzaamheden voor 2024.'

Door de verlenging kunnen ook bepaalde fysieke controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit minder worden uitgevoerd, omdat de controleperiode korter wordt. Het gaat dan met name om controles die afhankelijk zijn van de periode van het groeiseizoen. Mogelijk komen er nog maatregelen die moeten voorkomen dat er hierdoor negatieve gevolgen ontstaan.

Adema roept boeren op niet langer te wachten met het invullen van de Gecombineerde opgave. De ervaring leert dat veel ondernemers tot het laatst wachten, schrijft hij. 'In de laatste weken van de openstellingsperiode krijgt RVO traditioneel veel aanvragen te verwerken, waardoor de vraag naar de helpdesk stijgt en de wachttijden langer kunnen zijn. Ik roep daarom alle aanvragers op om waar het kan de Gecombineerde opgave zo spoedig mogelijk af te ronden zodat de verwachte piek aan het eind van de periode minder hoog is en aanvragers ook in die periode goed kunnen worden geholpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    50 %
Meer weer