Minister Adema: genoeg inzet om bijenpopulatie op niveau te krijgen

Er wordt veel gedaan om te zorgen dat de bijenpopulatie weer op niveau komt. Dat stelde landbouwminister Piet Adema dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Minister+Adema%3A+genoeg+inzet+om+bijenpopulatie+op+niveau+te+krijgen
© Vidiphoto

PvdD-Kamerlid Eva Akerboom vroeg aandacht voor de afnemende bijenpopulatie. 'Het gaat slecht met bestuivende insecten. Dat past in een neerwaartse trend. Bestuivers zijn de basis van onze voedselvoorziening. Wat gebeurt er met ons ecosysteem als er geen bestuivers meer zijn?'

Adema erkent dat de tellingen van vlinders en bijen zorgelijk zijn. Volgens hem is de primaire oorzaak de droogte. 'Dat is een schadelijk effect van klimaatverandering. Ook de landbouw speelt een rol. Maar er wordt ook veel gedaan om te zorgen dat de bijenstand weer op niveau komt.'


Nationale Bijenstrategie

De minister noemt onder meer de Nationale Bijenstrategie, de nieuwe verordening gewasbescherming en het Europese bijenrichtsnoer waaraan wordt gewerkt. 'Dat zorgt voor extra actie en versterking van de populatie. Er wordt al met al veel gedaan om de bijenpopulatie weer op niveau te krijgen.'

De PvdD vraagt zich af waarom Adema in Brussel dan 'lobbyt voor afschaffing van de Europese natuurherstelverordening'. Dat is volgens hem niet het geval. 'De natuurherstelverordening kent goede passages over de bij en die steunen we ook. Maar er is een aantal aspecten in die verordening, het verslechteringsverbod, die Nederland op slot zetten. De gevolgen daarvan zijn groot. Maar het doel van natuurherstel ondersteunen we. Daar zetten we ook op in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer