Brussel negeert pleidooi voor totaalverbod op chemie in landbouw

De Europese Commissie is niet van plan het gebruik van synthetische pesticiden helemaal te verbieden. Daarmee negeert Brussel een burgerinitiatief dat door meer dan een miljoen Europeanen is ondertekend.

Brussel+negeert+pleidooi+voor+totaalverbod+op+chemie+in+landbouw
© Twan Wiermans

Het Europees burgerinitiatief 'Red de bijen en de boeren!' pleit voor een transitie naar agrobiologische landbouw zonder chemische gewasbescherming. In de overgangsperiode zou Europa de boeren financieel moeten ondersteunen.


De Europese Commissie vindt de huidige streven van een halvering van het gebruik van chemicaliën in de land- en tuinbouw vooralsnog voldoende. Het succes van het burgerinitiatief toont duidelijk aan dat er brede publieke steun is voor maatregelen voor bestuivers, biodiversiteit en duurzame landbouw, meldt de commissie die het Europees Parlement en de EU-regeringen oproept om het snel eens te worden over bescherming en herstel van de Europese bestuivers.

In de Europese Unie gaat volgens de laatste onderzoeken een op de drie bijen-, vlinder- en zweefvliegsoorten achteruit, terwijl 80 procent van de gewassen en wilde bloeiende planten afhankelijk is van die bestuivers. De helft van de landbouwgrond in de Europese Unie loopt nu al risico op een tekort aan bestuiving.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer