Greenpeace verwijt EU export bijendodende middelen

Europese landen exporteerden tot voor kort voor meer dan 10.000 ton aan bijendodende gewasbeschermingsmiddelen die in de Europese Unie (EU) verboden zijn, meldt milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace+verwijt+EU+export+bijendodende+middelen
© Marcel Berendsen

De export betreft met name neonicotinoïden met als bestemming lage- en middeninkomenslanden buiten de EU. Deze middelen zijn in de EU verboden vanwege negatieve effecten op de gezondheid van bijen en andere bestuivende insecten. Greenpeace komt met de aantijging tegelijk met de aankondiging van de Internationale dag van bedreigde diersoorten op 19 mei en Wereldbijendag op 20 mei.

Uit eigen onderzoek heeft Greenpeace vastgesteld dat in 2021 dertien EU-lidstaten voor zo'n 13.000 ton aan middelen die gebaseerd zijn op neonics naar het buitenland hebben verkocht. De grootste exporteurs waren België, Frankrijk, Spanje en Duitsland. Bij de overige exporterende landen wordt ook Nederland genoemd. Bijna de helft van de geëxporteerde middelen is uiteindelijk in Brazilië terechtgekomen.

In een persbericht meldt Greenpeace dat chemische bedrijven sinds september 2020 verplicht zijn om landen die de verboden neonics kopen vooraf te waarschuwen voor de werking op nuttige insecten. Frankrijk was in 2022 het eerste EU-land dat de export van neonics verbood en België en Duitsland hebben inmiddels aangegeven dit ook te overwegen. Op basis van de exportkennisgeving stelt Greenpeace vast dat de export van neonics na 2021 weliswaar sterk daalde, maar nog niet helemaal is gestopt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer