Uien vertonen opvallend veel spruitvorming

Tijdens de verwerking van de gegevens van de derde bewaarproef in het Uireka-onderzoek naar alternatieven voor toepassing van maleïne hydrazide (MH) is naar voren gekomen dat de uien dit seizoen zeer actief spruiten. Ook is het effect van ethyleen moeilijker te duiden dan bij eerdere proeven.

Uien+vertonen+opvallend+veel+spruitvorming
© Marcel Berendsen

Zelfs na een controlebehandeling met MH is opvallend veel spruitvorming in de uien zichtbaar, staat op de website van Uireka. 'Veel meer dan in de voorgaande twee onderzoeksseizoenen. De vraag is in hoeverre het klimaat hierin een rol heeft gespeeld. Rondom de toepassing van MH was namelijk sprake van hoge temperaturen en droogte.'

Daarnaast concludeert de werkgroep Vervanging MH, die zich bezighoudt met het vinden van alternatieven voor toepassing van MH, dat het effect van ethyleen in onderzoeksseizoen 2022/2023 moeilijker te duiden is dan één seizoen eerder. Vorig seizoen werd een remmend effect van ethyleen waargenomen als dat werd toegepast tijdens de transportsimulatie.


Effect van temperatuur

Naast de transportsimulatie is het effect van hoge en lage temperatuur onderzocht. Hiermee heeft de werkgroep de periode na het transport nagebootst. 'Ook die periode zal effect hebben op de spruiting van de uien', stelt de werkgroep.

De resultaten van het laatste onderzoeksseizoen worden de komende periode verwerkt in een eindrapport en moeten een beeld schetsen voor sturing op spruiting tijdens bewaring en daaropvolgend transport.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer