CBS: meeste zaaiuien staan in de Noordoostpolder

De Noordoostpolder is in Nederland de gemeente met het grootste areaal zaaiuien in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

CBS%3A+meeste+zaaiuien+staan+in+de+Noordoostpolder
© Nieuwe Oogst

Het totale areaal zaaiuien in Nederland bedroeg vorig jaar 27.400 hectare en daarvan stond 3.880 hectare in de Flevolandse Noordoostpolder op 468 landbouwbedrijven. In opdracht van zaadfirma De Groot en Slot heeft het CBS de uienarealen voor zaaiuien en plantuien per gemeente op een rij gezet.

Na de Noordoostpolder zijn Dronten met 2.550 hectare op 247 bedrijven, Zeewolde met 1.430 hectare op 120 bedrijven en het Hogeland met 1.300 hectare op 119 bedrijven de gemeenten met de grootste arealen zaaiuien. In de top-10 staan verder nog Lelystad, twee gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen, de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Hollands Kroon.


Plantuien

In het teeltseizoen 2022 was Goeree-Overflakkee de gemeente met de meeste hectares aan plantuien. Van het totale Nederlandse areaal van 8.700 hectare stond op dit Zuid-Hollandse eiland ongeveer 670 hectare op 77 bedrijven.

Andere gemeenten met relatief veel plantuien zijn Hollands Kroon, Borsele, Steenbergen en Schouwen-Duiveland. In Flevoland staan beduidend minder plantuien in vergelijking met de zaaiuien. Op de ranglijst staat de Noordoostpolder pas op de elfde plaats met iets meer dan 300 hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer