Boeren binnenduinrand Bloemendaal komen met alternatieve natuur

Ondernemers met grond in de binnenduinrand van Bloemendaal komen met alternatieve percelen om op te nemen in het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De Noord-Hollandse natuurgedeputeerde Esther Rommel kreeg daarvoor in het provinciehuis in Haarlem een rapport overhandigd.

Boeren+binnenduinrand+Bloemendaal+komen+met+alternatieve+natuur
© Jacob Melissen

Noord-Holland moet nog enkele duizenden hectares van het NNN realiseren. Om haast te maken, kondigde de provincie ruim een jaar geleden per brief aan dat agrarische ondernemers in de binnenduinrand onteigend kunnen worden als ze niet meewerken aan de omvorming van hun percelen naar natuur.

Het gaat om ruim 250 hectare in de binnenduinrand van gemeente Bloemendaal. Het idee is om de agrarische bestemming van de percelen te halen en ze om te vormen naar nat hooiland. Dit heeft grote consequenties voor het toekomstperspectief van de bedrijven met grond in het gebied.


Alternatieve locaties

Op initiatief van enkele agrarische ondernemers is in de regio gezocht naar alternatieve locaties om toe te voegen aan het natuurnetwerk. 'Er is in totaal zo'n 400 hectare gevonden, waarmee de verschillende natuurgebieden ook met elkaar kunnen worden verbonden,' stelt paardenhouder Rutger van der Peet in Vogelenzang, een van de betrokken ondernemers.


Van der Peet is blij met het rapport en de steun van de burgers en de politiek in Bloemendaal. 'We hebben ons bedrijf enkele jaren geleden, in nauwe samenspraak met de gemeente, toekomstbestendig gemaakt voor dit gebied. Daar zou dus zomaar een streep door worden gezet. Dat geldt ook voor onze collega's die deels of zelfs helemaal in de binnenduinrand boeren.'


Positieve reactie

Voordeel van de nieuwe locaties voor natuur is dat ze waarschijnlijk sneller en met minder kosten kunnen worden ingericht, werd de gedeputeerde voorgehouden. Van der Peet: 'Ik moet zeggen dat ze positief op het rapport reageerde.'

Rommel beloofde om het rapport tijdens het reces goed te bestuderen, vertelt de paardenhouder. 'Daarna verwacht ze een reactie te geven. Wij hopen dat het straks niet alsnog op te veel stikstof vast zit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer