Akkerbouwer beregent conservenerwten: valt niet mee met harde wind

Akkerbouwer Pieter Sikkema in het Groningse Noordbroek hoopte op regen nadat loonbedrijf Breure zondag op 11,5 hectare conservenerwten had gezaaid. Maar die kwam niet. Daarom besloot hij de erwten maandag te beregenen.

Akkerbouwer+beregent+conservenerwten%3A+valt+niet+mee+met+harde+wind
© Koos v.d. Spek

'We zitten hier op heel zware kleigrond, 70 procent is slibaarde. De wind is zodanig schraal dat de grond uitdroogt', vertelt Sikkema. 'Door de vele regen de laatste weken is de ondergrond niet zo goed meer. We hebben een redelijk zaaibed, maar op een kwart van het areaal kwam de erwt net niet diep de grond in. Daar moet water op.'

Sikkema beregent ook om de erwten aan de gang te houden als ze gekiemd zijn. 'Want als we de weersverwachting moeten geloven, komt er nog geen regen.' Zijn zonen Geert (foto) en Kees hielpen bij het verleggen van de slangen.


Oogsttijdstip heel nauwkeurig

Met het beregenen hoopt Sikkema een zo egaal mogelijk opkomst van de erwten te krijgen. 'Dat is belangrijk. Het oogsttijdstip komt heel nauwkeurig, haast op een halve dag. We worden op de hardheid van de erwten afgerekend. Dan zijn ze minder waard dan wanneer ze zacht zijn, hoewel je in tonnen vaak een hogere opbrengst hebt.'

De Groningse akkerbouwer hoopt dat hij woensdag klaar is met beregenen. 'Vannacht heeft de installatie gedraaid. Nu ben ik deze aan het verzetten. Het waait flink, dat is niet optimaal.' Over tien weken worden de erwten geoogst, rond 1 augustus.

De conserventeelt is een relatief nieuwe teelt in het Oldambt en beslaat volgens Sikkema zo'n 150 hectare. In Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland worden met name conservenerwten geteeld. Telersvereniging voor industriegroenten De Schakel zoekt nieuwe gebieden om aan risicospreiding te doen.


Resistentieproblemen

Sikkema begon vier jaar geleden met de teelt. 'Vorig jaar ging het fantastisch. We hebben prachtige erwten afgeleverd.' Hij zocht een verruiming in zijn Oldambtster bouwplan van aardappelen, graan en bieten. 'We liepen tegen resistentieproblemen rond duist aan. Dit is een goede duistbestrijding.'

De conservenerwten gaan via de telersvereniging naar de verwerkende industrie in binnen- en buitenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer