Betuwse teler draait fraaie aardappelen naar binnen

Akkerbouwer Hein van Olst uit het Gelderse Andelst oogstte dinsdag de laatste fritesaardappelen en draaide naar eigen zeggen kwalitatief goede knollen in de bewaarschuur. 'De rooiomstandigheden waren perfect. Met dank aan de broodnodige 100 millimeter regen in september.'

Betuwse+teler+draait+fraaie+aardappelen+naar+binnen
© VidiPhoto

Van Olst zegt dat er zonder deze neerslag schade was ontstaan aan de aardappelen bij het rooien. 'In juli en augustus viel bij elkaar slechts 10 millimeter. De regen in september kon de grond goed gebruiken. Na het uien opladen, begonnen we 30 september met aardappelen rooien.'


Hein van Olst oogstte dinsdag de laatste aardappelen in de Betuwe.
Hein van Olst oogstte dinsdag de laatste aardappelen in de Betuwe. © VidiPhoto

De Betuwse ondernemer oogstte in totaal 40 hectare Innovator en Agria-aardappelen voor Aviko. 'De opbrengst is lager dan gemiddeld. Het slechtste perceel brengt circa 40 ton per hectare op. Het beste perceel zit ruim boven 60 ton', schat hij in. 'De latere percelen profiteerden nog van de regen eind augustus en begin september.' Het onderwatergewicht van de knollen is goed, maar de knolmaat is fijner dan normaal.


Beregening bepaalde opbrengst

Volgens Van Olst bepaalde de beregening dit seizoen de opbrengst. 'De verschillen tussen de percelen zijn groot, maar in die droge en hete weken kon ik niet overal tegelijk zijn. Het ene perceel heb ik vaker beregend dan het andere. Het slechtste perceel is niet beregend.'

De teler boert op rivierkleigronden, die variëren in afslibbaarheid van 30 tot 60 procent. Ook zitten er enkele bonte percelen tussen. Door de hitte deze zomer zijn de aardappelen eerder afgestorven dan gebruikelijk. Vanwege deze omstandigheden is het voor Van Olst belangrijk om de kiemrust de komende tijd in de bewaring goed in de gaten te houden.

De akkerbouwer levert in februari en maart de Innovators af. De Agria's liggen nog tot mei-juni in de bewaarschuur, al ligt dat er wel aan of de partij zich goed houdt. 'De prijs lijkt heel goed. Met de flink opgelopen kostprijs is dat ook hard nodig. Diesel, kunstmest en energie: alles is duurder', aldus Van Olst. Hij zet een deel af op contract en draait mee in een pool.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer