Aanvragen beregening gaat bij WDO Delta voortaan digitaal

Aanvragen voor beregenen met oppervlaktewater in het werkgebied van waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta) zijn makkelijker geworden. Telers in West-Overijssel en Zuidwest-Drenthe kunnen deze voortaan doen via de website van het waterschap of via de speciale Waterwerk-app.

Aanvragen+beregening+gaat+bij+WDO+Delta+voortaan+digitaal
© Koos van der Spek

Voordeel is dat een aanvraag ook buiten kantooruren kan worden ingediend, tot twee dagen voor het daadwerkelijk aanzetten van de beregeningshaspel. Hoort een aanvrager binnen twee werkdagen niets van het waterschap, dan staat het licht op groen en kan er beregeningswater uit de sloot worden onttrokken.

Voorheen was het nodig om één keer per jaar door te geven dat een teler van plan was te gaan beregenen, de zogeheten meldingsplicht.


Contact opnemen

Maar ook daarna werd nog verwacht dat een teler contact opnam met het waterschap, een paar dagen voordat de teler daadwerkelijk water uit de sloot wilde halen. Dat was om te zien of op dat moment voldoende water beschikbaar zou zijn. Met de digitale aanmelding is deze check nu automatisch ingebouwd, wat de teler en het waterschap tijd bespaart.

'Jaarlijks ontvingen wij ongeveer achthonderd telefoontjes van beregenaars', zegt dagelijks bestuurslid Herman Odink van waterschap Drents Overijsselse Delta. 'Vooral tijdens droogte. Nu kunnen beregenaars de aanvraag doen via de app Waterwerk of via de website.'

De afgelopen tijd testte het waterschap de nieuwe werkwijze bij het verwerken van de digitale aanvraag. Begin april is het systeem geactiveerd. Odink: 'De peilbeheerder belt de aanvrager nu alleen nog als beregenen echt niet kan. Een bekende win-winsituatie voor beide partijen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer