Steun voor transitiefonds nog uiterst onzeker

In de Tweede Kamer lijkt dinsdagmiddag een voldoende grote meerderheid voor het transitiefonds van stikstofminister Christianne van der Wal te stemmen. Maar of zij deze tijdelijke wet ook door de Eerste Kamer krijgt, is nog uiterst onzeker.

Steun+voor+transitiefonds+nog+uiterst+onzeker
© Dirk Hol

GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat.

Ook steun van BoerBurgerBeweging (BBB) – straks de grootste fractie in de senaat – lijkt uiterst onzeker. Zonder steun van een van de twee blokken is er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor het fonds ter waarde van 24,3 miljard euro.


'Als je miljarden uitgeeft, moet je zorgen dat je aan het eind van de rit je doelen haalt', zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet tegen het ANP. 'De natuur herstellen en de landbouw toekomstbestendig maken. Het wetsvoorstel van het kabinet kan dat niet garanderen.'


Jaarlijkse rapportage

Bromet heeft een amendement ingediend waarin het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) jaarlijks een rapportage oplevert over de bestedingen van de stikstofmiljarden. Van der Wal komt hier GroenLinks deels tegemoet. Ze wil het PBL om een tweejaarlijkse rapportage vragen. Deze geste lijkt niet genoeg om Bromet te overtuigen.

De PvdA wil geen 'blanco cheque' steunen. 'We hebben nu een kans om het voor eens en altijd goed aan te pakken, dus roepen we het kabinet op geen half werk te leveren', zegt PvdA'er Joris Thijssen.

Door de linkse tegenstem is het kabinet straks afhankelijk van BBB om het wetsvoorstel door de Eerste Kamer te krijgen. BBB-leider Caroline van der Plas laat weten alleen voor het wetsvoorstel te stemmen als haar partij 'krijgt wat ze wil'.


Amendement BBB ontraden

Een amendement waarin BBB vraagt om 10 miljard euro voor innovatie en managementmaatregelen werd vorige week tijdens het debat nog door Van der Wal ontraden. Van der Plas wil van het kabinet ook de toezegging dat onteigening van boeren van de baan is.

Maar ook onteigening wil de bewindsvrouw niet uitsluiten. Dit is een optie die ze achter de hand wil houden als ultieme maatregel, mocht het ergens met andere oplossingen niet tot een gebiedsplan komen.

Vanaf 15 uur stemt de Tweede Kamer over onder meer het transitiefonds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer