Schmallenberg%2Dvirus+actief+in+Nederland
Nieuws
© Twan Wiermans

Schmallenberg-virus actief in Nederland

Het Schmallenberg-virus is weer actief in Nederland. De Veekijker krijgt de laatste weken meer vragen over koorts en diarree bij koeien. Daarnaast worden er bloedmonsters voor zowel gepaard onderzoek op afweerstoffen als voor onderzoek op virus naar GD ingestuurd.

Dat heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vrijdag gemeld op zijn website. Het virus is tot vijf en zeven dagen na infectie aantoonbaar. Bloedonderzoek toont afweerstoffen aan vanaf acht dagen na een infectie. Met beide onderzoeken is op meerdere bedrijven virus dan wel ontwikkeling van afweerstoffen aangetoond.

Het virus duikt op na jaren op beperkte schaal te zijn rondgegaan. Omdat het deel van de veestapel dat de epidemie van 2011 heeft meegemaakt, beschermd is en jongere dieren er in beperkte mate mee in aanraking zijn geweest, is de verwachting dat er minder duidelijke klinische klachten optreden ten opzichte van de epidemie in 2011.

Preventie

Preventief is er weinig tegen een Schmallenberg-virusinfectie te doen. Er is een vaccin geregistreerd, maar dat is op dit moment niet beschikbaar voor gebruik.

De knutten die het virus verspreiden, zijn het actiefst in de uren rond zonsondergang. Bij bedrijven met weidegang kan het dus helpen om de dieren eerder op de dag op te stallen in ruim geventileerde stallen, maar dat beschermt de dieren niet volledig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer