Extra controles op Meloidogyne enterolobii levert drie vondsten op

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde de afgelopen maanden samen met Naktuinbouw een vragenlijst uit om de aanwezigheid van Meloidogyne enterolobii, ofwel een wortelknobbelaaltje, op Nederlandse bedrijven in kaart te brengen. Op drie bedrijven werd de nematode aangetroffen.

Extra+controles+op+Meloidogyne+enterolobii+levert+drie+vondsten+op
© NVWA

Aanleiding voor het onderzoek zijn de vier vondsten eerder dit jaar van het quarantaine (Q)-organisme. In totaal bezochten de NVWA en Naktuinbouw 33 bedrijven die risicogewassen zoals Ficus microcarpa uit risicogebieden importeren. Op de drie bedrijven waar het wortelknobbelaaltje werd aantroffen, hebben de ondernemers een deel van hun planten moeten vernietigen.

De vragenlijst richtte zich in eerste instantie op bedrijven die Ficus microcarpa en Zelkova telen en importeren uit risicogebieden zoals China. Tijdens de inspecties zijn ook andere op het bedrijf aanwezige risicogewassen bekeken. Uiteindelijk werden op zes locaties wortelknobbels waargenomen. Op drie locaties bleek het om een ander wortelknobbeltje te gaan die geen Q-status heeft in de Europese Unie (EU).

Op de drie locaties waar wel Meloidogyne enterolobii werd aangetroffen, ging het om vondsten in Ficus microcarpa en Zelkova. Bij aanvullende inspecties op deze locaties werd de nematode ook aangetroffen in Sageretia en Syzygium.


Acht vondsten

Verder vonden inspecteurs de afgelopen periode ook Meloidogyne enterolobii in Callistemon bij een exportinspectie. NVWA meldt dat de nematode nu acht keer is geconstateerd in Nederland. Zoals gebruikelijk hebben de besmette bedrijven verplicht maatregelen moeten nemen.

De NVWA kondigt aan de komende periode extra maatregelen te nemen om het risico op insleep en verspreiding van het wortelknobbelaaltje te verkleinen. Dat betekent dat exportinspecties nog scherper worden en er strenger toezicht komt op afgifte van plantenpaspoorten.


Naktuinbouw bezoekt in het komende kwartaal alle drie de geregistreerde bedrijven die risicogewassen telen. Tijdens het bezoek gaat er, naast de gewaskeuring, extra aandacht uit naar het herkennen van symptomen van het organisme, het uitvoeren van eigen waarnemingen en de traceerbaarheid van de op de kwekerij aanwezige planten. In 2024 wordt Meloidogyne enterolobii opgenomen in de fytobewaking.

Meloidogyne enterolobii heeft sinds 11 april 2022 een Q-status in de EU. Daarom zijn lidstaten verplicht maatregelen te nemen om deze nematode uit te roeien en verspreiding te voorkomen. Het wortelknobbelaaltje kan grote schade aanrichten aan veel gewassen, waaronder belangrijke teelten als tomaat, paprika, komkommer en aardappel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer