Maatregelen NVWA vanwege besmettingen wortelknobbelaaltje

In drie Nederlandse kassen is begin dit jaar het wortelknobbelaaltje Meloidogyne enterolobii aangetroffen op Ficus microcarpa Ginseng. Deze nematode kan grote schade veroorzaken aan gewassen als tomaat, paprika, komkommer en aardappelen. Daarom neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nu maatregelen.

Maatregelen+NVWA+vanwege+besmettingen+wortelknobbelaaltje
© NVWA

Meloidogyne enterolobii heeft sinds 11 april de quarantainestatus gekregen in de Europese Unie en daarom moet de NVWA actie ondernemen. Doel daarvan is om Meloidogyne enterolobii uit te roeien en zo verdere verspreiding te voorkomen.

De eerste vondst werd gedaan bij een exportkeuring en betreft een partij van een paar duizend planten in een afgezonderde ruimte. De NVWA heeft deze partijen laten vernietigen en de teeltruimte en het watergeefsysteem laten reinigen. De tweede en derde vondst betreft planten in één teeltsysteem. Hierbij zijn vrijwel alle partijen besmet bevonden.

De NVWA besloot om op deze bedrijven alle partijen Ficus microcarpa Ginseng te vernietigen en de teeltruimte en het irrigatiesysteem te reinigen. Bij de tweede vondst stonden ook de overige partijen planten in hetzelfde teeltsysteem. Deze zijn door de NVWA onderzocht en daarin is Meloidogyne enterolobii niet aangetroffen.


Veel onderscheppingen bij import

Bij importkeuringen wordt het aaltje regelmatig gevonden op Ficus microcarpa Ginseng uit China. Ook de nu bemest bevonden partijen kwamen daar vandaan. De NVWA-importinspectie is momenteel vooral gericht op Ficus. Wanneer de importinspectie breder wordt bekeken, sluit de autoriteit niet uit dat mogelijk ook Meloidogyne enterolobii in andere gewassen wordt aangetroffen.


Volgens de NVWA is de enige betrouwbare methode voor een uitroeiing van Meloidogyne enterolobii het vernietigen van besmette planten, inclusief het groeimedium. De extra eisen voor import van 'Plants for planting with roots', die vanaf 11 januari 2023 gelden, beperken het risico op insleep.


Fysiek gescheiden houden

De autoriteit wijst er op dat ondernemers zelf ook maatregelen moet nemen. 'Vraag bijvoorbeeld goede garanties van uw leverancier en houd na import de planten minimaal tien weken fysiek gescheiden van andere partijen.' De NVWA adviseert daarna de wortels goed te controleren.

Als ondernemer ben je verplicht bij een vermoeden van een besmetting van Meloidogyne enterolobii dit te melden bij de NVWA. Het liefst zo snel mogelijk, want dan heeft de besmetting zich nog niet of nauwelijks kunnen verspreiden en kunnen de maatregelen mogelijk beperkter zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer