Chitwoodiresistente bietenrassen blijken ook resistent tegen fallax

Het bietenras Redukto is het eerste ras met een resistentie tegen wortelknobbelaaltjes. Naast de aangetoonde resistentie tegen het aaltje Meloidogyne chitwoodi blijkt dit ras ook een hoog niveau van resistentie tegen Meloidogyne fallax te bezitten. Voor Jemina KWS geldt hetzelfde. Dat is een ras in onderzoek dat mogelijk in 2024 beschikbaar komt.

Chitwoodiresistente+bietenrassen+blijken+ook+resistent+tegen+fallax
© Job Hiddink

De wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en Meloidogyne fallax zijn een probleem in de Nederlandse akkerbouw. Vooral in aardappelen en peen kunnen deze quarantaineaaltjes aanzienlijke schade aanrichten. Een goed doordachte vruchtwisseling met niet-waardplanten of resistente cultuurgewassen is een belangrijk instrument voor de beheersing van plantparasitaire aaltjessoorten.

Probleem bij de twee wortelknobbelaaltjes is echter dat veel cultuurgewassen een waardplant zijn voor chitwoodi en fallax. Ook gangbare suikerbietenrassen zijn waardplant voor deze aaltjessoorten. Kwekers van bietenrassen SESVanderHave (Redukto) en KWS (Jemina KWS) zijn al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van nieuwe bietenrassen met een hoog resistentieniveau tegen chitwoodi en fallax.


Kennisontwikkeling- en overdracht

Daarnaast loopt vanuit de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente en BO Akkerbouw het Plan van Aanpak Meloidogyne chitwoodi/fallax. Dit initiatief heeft als doel om met kennisontwikkeling- en overdracht de twee aaltjessoorten beter te kunnen beheersen.


In het programma heeft Wageningen University & Research de afgelopen jaren het resistentieniveau van enkele nieuwe bietenrassen onderzocht in potproeven en een veldproef. Het onderzoek toonde al aan dat de nieuwe bietenrassen een hoog niveau van resistentie tegen chitwoodi bezitten, maar het was nog niet duidelijk of dat ook het geval was voor fallax. Een potproef met Redukto en Jemina KWS dit jaar bevestigt dat ook deze chitwoodi-resistente rassen een hoog resistentieniveau tegen fallax bezitten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer