Overijssel gaat tientallen boeren belonen in project met KPI's

Overijssel gaat boeren belonen die hun bedrijf verduurzamen met kritische prestatieindicatoren (KPI's). Na een eerdere proef in Vilsteren worden in alle zes gebiedsgerichte aanpak (GGA)-gebieden pilots gestart.

Overijssel+gaat+tientallen+boeren+belonen+in+project+met+KPI%27s
© Twan Wiermans

Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten laten weten in een brief aan Provinciale Staten. De Staten hadden in februari via een motie gevraagd voor alle GGA-gebieden een pilot in de praktijk te starten voor verduurzaming op basis van KPI's.

Op landgoed Vilsteren is de afgelopen jaren al geëxperimenteerd met deze methode, waarbij boeren financieel worden beloond voor het behalen van duurzaamheidsdoelen. Volgens de provincie wordt daar geleerd hoe bovenwettelijke verduurzaming van een agrarisch bedrijf kan bijdragen aan andere verdienmogelijkheden.


Nu worden in de zes GGA-gebieden per gebied zo'n tien boeren geselecteerd, in nauw overleg met de gebiedsregisseur en passend bij projecten en initiatieven die er al lopen. Met de bedrijven wordt een duurzaamheidsdoel gesteld voor de komende drie jaar, passend bij het betreffende bedrijf. Na elk jaar wordt de KPI-score bepaald en wordt de boer in kwestie beloond tot een maximumbedrag van zo'n 3.000 euro per bedrijf per jaar.

Gedeputeerde Staten willen 400.000 euro reserveren voor het project. Provinciale Staten moeten binnenkort besluiten of ze akkoord gaan met het beschikbaar stellen van deze middelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer