Ruim negentig gemeenten willen uitstel provinciale gebiedsplannen

Ruim negentig grote en kleinere plattelandsgemeenten willen uitstel van de oplevering van plannen voor het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Elke provincie moet uiterlijk op 1 juli een eerste versie van zo'n plan voor een gebiedsgerichte aanpak indienen bij minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

Ruim+negentig+gemeenten+willen+uitstel+provinciale+gebiedsplannen
© Dirk Hol

Dat is te snel, vinden de gemeentelijke samenwerkingsverbanden P10 en K80. Er is volgens hen nog te veel onduidelijk en inwoners van het landelijk gebied zijn nog niet genoeg gehoord. Beide organisaties roepen de informateurs van de provinciale besturen per brief op om samen met gemeenten op te trekken om de regio aan het woord te laten en mee te laten doen.

In het PPLG moeten provinciebesturen vastleggen hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, klimaat, water en stikstof. Vooral het stikstofbeleid is erg belangrijk, aangezien de stikstofuitstoot in de landelijke gebieden fiks naar beneden moet.


De provincies werken door aan de plannen, ondanks de verkiezingsuitslag van Provinciale Staten eerder deze maand met grote winst voor BoerBurgerBeweging (BBB) in alle provincies. BBB is verklaard tegenstander van het stikstofbeleid en gaat mogelijk niet akkoord met een PPLG.


Verbinder Rijk en platteland

'Wij zijn in staat de verbinder te zijn tussen de opgaven van het Rijk en de waarde van het platteland', zo staat in de brief van de gemeentelijke samenwerkingsverbanden. P10 en K80 vinden dat er nog veel gepraat moet worden met inwoners van hun gebied, aangezien 'het slecht gaat met het vertrouwen van de regio in de nationale overheid'.

K80-voorzitter Bob Vostermans vindt dat burgers er te weinig bij betrokken worden. 'Door de vele opgaven zonder totaal- en eindbeeld voelt een deel van onze inwoners zich geen onderdeel van de oplossing. Zij missen perspectief. Perspectief op een bedrijfsvoering die voldoet aan richtlijnen voor natuur, water en klimaat en die langdurig economisch rendabel is. Perspectief voor onze inwoners op een vitale gemeenschap. Zij voelen zich niet gezien en gehoord door de rijksoverheid.'


Gesprek met inwoners

Ellen Nauta, burgemeester van de gemeente Hof van Twente en voorzitter van P10, denkt dat het draagvlak omhoog kan. 'Er is nog veel onduidelijk en we vinden dat we het gesprek met inwoners, ondernemers en gebruikers eerst zorgvuldig moeten voeren. Op veel plekken wordt dat al gedaan. Bijvoorbeeld in samenwerkingsverbanden van boeren, natuur en bedrijfsleven die een gezamenlijk voorstel doen in het kader van de komende transitie. Door bottom-upinitiatieven vanuit de samenleving te honoreren, boeken we succes.'

In P10 werken 31 grote plattelandsgemeenten samen. In K80 zijn 61 kleinere gemeenten verenigd. Samen vertegenwoordigen zij ruim 30 procent van het hele Nederlandse grondoppervlak. Ze tellen gezamenlijk bijna 3 miljoen inwoners.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer