Utrecht zet aanpak gebiedsproces on hold na verkiezingswinst BBB

Provincie Utrecht maakt een pas op de plaats met het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) na de verkiezingszege van BoerBurgerBeweging (BBB).

Utrecht+zet+aanpak+gebiedsproces+on+hold+na+verkiezingswinst+BBB
© Dirk Hol

De provincie heeft een webinar uitgesteld over het Utrechts PPLG dat donderdagavond zou plaatsvinden. 'We voeren nu even geen gesprekken over het startdocument en stellen het Utrechtse PPLG niet vast. Het is niet netjes om nu door te gaan. We willen steun krijgen voor onze ingezette koers en gaan eerst de nieuwe Provinciale Staten informeren', zegt natuur- en landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk (CDA).

Wat dit voor de verdere uitrol van de gebiedsplannen betekent is lastig te zeggen, stelt Sterk. Op 1 juli moeten provincies een eerste versie van hun plannen voor het landelijk gebied bij het Rijk inleveren. 'Hoe minder tijd we krijgen, hoe meer we alleen een plan op hoofdlijnen kunnen inleveren.' Boeren die in de gebiedsprocessen willen doorwerken kunnen dat gewoon doen, benadrukt Sterk.

Enkele weken geleden maakte provincie Zuid-Holland al een pas op de plaats met het PPLG. Dit gebeurde nadat een bijeenkomst met boeren in de Meije over het terugbrengen van de ammoniakemissie naar nul voor veel onrust zorgde.


Andere provincies gaan verder

Andere provincies als Drenthe, Noord-Holland en Friesland gaan verder met het gebiedsprogramma, blijkt uit een rondgang. Gelderland heeft al rekening gehouden met de nieuwe Provinciale Staten en legt het plan in de laatste Statenvergadering voor de deadline van 1 juli aan de Staten voor. 'Wij willen het contact houden in de gebieden. Als het nu stopt, gaat er ook veel verloren', meldt een woordvoerder.


Noord-Brabant gaat ook verder op de ingeslagen route, laat een woordvoerder weten. 'De Houtkoolschets Brabants Programma Landelijk Gebied is 14 maart vastgesteld. Hierin staan het proces en de kaders beschreven waarlangs de provincie samen met haar samenwerkingspartners tot een uitgewerkt plan wil komen op 1 juli.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer