Sierteeltexport krimpt behoorlijk in april

De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten sluit de maand april af met een krimp van maar liefst 16 procent. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Sierteeltexport+krimpt+behoorlijk+in+april
© Nieuwe Oogst

Een verklaring voor de krimp is het koude lenteweer en de Moederdag die in veel landen een week later wordt gevierd dan vorig jaar. Handelaren kijken volgens de VGB evengoed tevreden terug op de exportvraag van bloemen en planten in aanloop naar Moederdag.

'De omzet voor de maand mei belooft hoger uit te vallen dan vorig jaar', meldt VGB-directeur Matthijs Mesken. 'Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde voor bloemen en planten tot en met april 7 procent achterligt op vorig jaar.'

Handelaar Paul Hoogenboom van Holex Flower zegt dat hij tevreden is over 15 procent meer afzet op de verre markten zoals de Verenigde Staten. Hij constateert dat de luchtvrachtkosten naar veel bestemmingen dalen. Dat is volgens hem gunstig voor de verkoop.


Meer rechtstreekse leveringen

In de markt ziet Hoogenboom het aandeel directe levering van kweker naar klantbestemmingen toenemen. 'In het filiaal van ons bedrijf in Miami merken we dat meer volume rechtstreeks vanuit Ecuador en Afrika geleverd wordt en minder via een omweg vanuit Nederland.'

Mesken verwacht een verdere daling van het Nederlandse aanbod van energie-intensieve producten. 'Consumenten kiezen eerder voor tulpen en ranonkels en minder vaak voor bijvoorbeeld de duurdere lisianthus.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer