Nederlandse sierteeltexport krimpt licht

De Nederlandse sierteeltexport sluit 2022 af met een krimp van 3 procent naar 7,1 miljard euro. Dat maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Nederlandse+sierteeltexport+krimpt+licht
© Nieuwe Oogst

De exportwaarde van snijbloemen slonk met 2 procent en komt daarmee uit op 4,4 miljard euro in 2022, meldt de VGB. Planten deden het minder goed met een daling van 5 procent naar 2,7 miljard euro.

'Ondanks alle gevolgen van de energiecrisis en de hoge inflatie hebben handelaren de krimp bescheiden weten te houden afgelopen jaar', licht VGB-directeur Matthijs Mesken toe. Verder realiseerde de exportwaarde naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een kleine krimp, blijkt uit de exportstatistieken van Floridata.


Opvallende stijger

De exportkrimp naar Frankrijk en België was vorig jaar groter met respectievelijk 9 en 8 procent krimp. De exportwaarde naar Polen bleef bijna gelijk. Een opvallende flinke stijger in de top 10 waren de Verenigde Staten, meldt de VGB.


De kosten nemen dit jaar verder toe. De vraag is wat de inflatie voor effect heeft op consumentenbestedingen. Hierdoor hebben volgens de VGB vooral leveranciers van retailers te maken met onzekerheden over het vaststellen van leveringscontracten.

Mesken: '2023 belooft opnieuw een spannend jaar te worden. We kijken als sierteeltsector ernaar uit om consumenten ook dit jaar weer blij te maken met onze mooie bloemen en planten.'
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer