Veilingomzet FloraHolland blijft fors achter door koude weer

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft in april 10,4 procent minder tuinplanten geveild dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit de recentste veilingcijfers. Volgens woordvoerder Michel van Schie komt dit onder meer door de koude weersomstandigheden. Ook de veilingomzet in de categorieën snijbloemen en kamerplanten bleef afgelopen maand fors achter.

Veilingomzet+FloraHolland+blijft+fors+achter+door+koude+weer
© Royal FloraHolland

Doordat de bloemenveiling minder tuinplanten heeft geveild, komt de veilingomzet voor deze categorie in april 9 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Vooral van de gewassen petunia (-35,2 procent), rosa (-34,1 procent) en hydrangea (-28,1 procent) is minder product verkocht. De veilingomzet voor deze drie soorten lag afgelopen maand respectievelijk 30,9 procent, 37,8 procent en 25,3 procent lager dan in 2022. De gemiddelde prijs voor tuinplanten bedroeg 1,66 euro. Dat is dan wel weer 1,6 procent hoger dan vorig jaar.

Niet alleen het aantal geveilde tuinplanten ligt lager dan vorig jaar, ook het aantal verkochte kamerplanten is gedaald. De veilingcijfers van FloraHolland laten een daling in het aantal geveilde kamerplanten zien van 20,2 procent ten opzichte van april 2022. De veilingomzet in deze categorie komt 15,8 procent lager uit. Vooral zantedeschia (-40,7 procent), arrangementen (-37,8 procent) en rosa (-33,8 procent) tonen een lagere veilingomzet.


De gemiddelde prijs voor kamerplanten is in de afgelopen maand wel gestegen, tot 2,22 euro. Dat is 5,6 procent hoger dan in april 2022. De grootste prijsstijgingen zijn zichtbaar in de gewassen dracaena (+18,4 procent), ficus (+17 procent) en kalanchoë (+14,6 procent). In maart steeg de prijs voor kamerplanten ook al, toen tot 1,97 euro. Dat is 2,3 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.


Moederdag valt week later

De veilingomzet in de categorie snijbloemen is in april 20,7 procent lager uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal geveilde bloemen ligt 16,1 procent lager. Met name van cymbidium (-52,7 procent), paeonia (-38,3 procent) en gerbera (-35,9 procent) werd minder verkocht. Alleen de verkoop van limonium (+3 procent) laat een stijging zien. 'Een van de redenen is het feit dat Moederdag dit jaar een week later was dan vorig jaar', licht Van Schie toe.

De gemiddelde prijs voor snijbloemen lag afgelopen maand met 0,24 euro 5,5 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De grootste prijsverliezen zijn zichtbaar in alstroemeria (-20,4 procent) en rosa (-13,6 procent). De lage vraag naar cymbidium had geen effect op de prijs. Dit gewas toont een prijsstijging van 38,5 procent ten opzichte van april 2022. Een krapper aanbod zou hier de reden voor kunnen zijn.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer