'Waterdossier eist brede gezamenlijke aanpak'

Het kabinet maakt water en bodem sturend bij de beslissingen over de inrichting van ons land. Dat heeft ook consequenties voor de glastuinbouwsector. Zo wordt de beschikbaarheid van goed gietwater steeds minder vanzelfsprekend, wat betekent dat bedrijven de watervoorziening voor de toekomst moeten regelen.

%27Waterdossier+eist+brede+gezamenlijke+aanpak%27
© Dirk Hol

Naast beschikbaarheid is waterkwaliteit een punt van aandacht. We realiseren het ons wellicht nog onvoldoende, maar kijkend naar de Natuurherstelwetgeving heeft alles de komende jaren te maken met water. De glastuinbouw voelt en neemt zijn verantwoordelijkheid, maar ook in de watertransitie zijn zaken niet zomaar te veranderen.

Onze sector ligt regelmatig onder een vergrootglas in relatie tot de kwaliteit van het oppervlaktewater, maar we mogen best benoemen dat de waterkwaliteit de laatste decennia flink is verbeterd. Nee, dat is nog geen reden voor tevredenheid. De laatste hordes zijn het moeilijkst. Telers die bewust onbekwaam zijn moeten bijvoorbeeld door het bevoegd gezag worden opgespoord en aangepakt.

De onbewust onbekwamen bieden we als Glastuinbouw Nederland de helpende hand. Middels kennisoverdracht via glastuinbouwwaterproof.nl kunnen we bij hen snel goede resultaten boeken. Projecten als de Emissieloze Kas, samenwerking binnen het Platform Duurzame Glastuinbouw en de introductie van watercoaches zijn voorbeelden van wat de sector al doet. Dit in de wetenschap dat ook tuinbouwondernemers belang hebben bij schoon water rond hun kas en in hun woongebied.

We mogen best benoemen dat de waterkwaliteit al flink is verbeterd

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

Telers pakken door en dagen andere industrieën, overheden en consumenten uit hetzelfde te doen. Medicijnresten in het oppervlaktewater vragen om een extra zuiveringsstap bij de rioolwaterzuivering. En het effect van de vlooienband van een hond in een recreatieplas vraagt om bewustwording van de burger. Het watersysteem is één geheel. Het gaat dus om een gezamenlijke aanpak die verdergaat dan alleen de glastuinbouwsector.

Dat geldt ook voor de waterbeschikbaarheid. Voldoende goed gietwater is essentieel voor de glastuinbouw. Drinkwater wordt nauwelijks meer gebruikt en daarmee loopt de sector voor op de beleidslijn van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verdere verduurzaming van de gietwatervoorziening kan echter alleen in regionale samenwerking met overheden en stakeholders.

Al eeuwenlang oogst Nederland internationaal lof voor haar strijd tégen het water. Nu moeten we in gezamenlijkheid strijden vóór ons water. Dat is van groot belang, in ieders belang.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer