'Waterdossier eist brede gezamenlijke aanpak'
Het kabinet maakt water en bodem sturend bij de beslissingen over de inrichting van ons land. Dat heeft ook consequenties voor de glastuinbouwsector. Zo wordt de beschikbaarheid van goed gietwater steeds minder vanzelfsprekend, wat betekent dat bedrijven de watervoorziening voor de toekomst moeten regelen.
Naast beschikbaarheid is waterkwaliteit een punt van aandacht. We realiseren het ons wellicht nog onvoldoende, maar kijkend naar de Natuurherstelwetgeving heeft alles de komende jaren te maken met water. De glastuinbouw voelt en neemt zijn verantwoordelijkheid, maar ook in de watertransitie zijn zaken niet zomaar te veranderen.
Onze sector ligt regelmatig onder een vergrootglas in relatie tot de kwaliteit van het oppervlaktewater, maar we mogen best benoemen dat de waterkwaliteit de laatste decennia flink is verbeterd. Nee, dat is nog geen reden voor tevredenheid. De laatste hordes zijn het moeilijkst. Telers die bewust onbekwaam zijn moeten bijvoorbeeld door het bevoegd gezag worden opgespoord en aangepakt.
De onbewust onbekwamen bieden we als Glastuinbouw Nederland de helpende hand. Middels kennisoverdracht via glastuinbouwwaterproof.nl kunnen we bij hen snel goede resultaten boeken. Projecten als de Emissieloze Kas, samenwerking binnen het Platform Duurzame Glastuinbouw en de introductie van watercoaches zijn voorbeelden van wat de sector al doet. Dit in de wetenschap dat ook tuinbouwondernemers belang hebben bij schoon water rond hun kas en in hun woongebied.
We mogen best benoemen dat de waterkwaliteit al flink is verbeterd
Telers pakken door en dagen andere industrieën, overheden en consumenten uit hetzelfde te doen. Medicijnresten in het oppervlaktewater vragen om een extra zuiveringsstap bij de rioolwaterzuivering. En het effect van de vlooienband van een hond in een recreatieplas vraagt om bewustwording van de burger. Het watersysteem is één geheel. Het gaat dus om een gezamenlijke aanpak die verdergaat dan alleen de glastuinbouwsector.
Dat geldt ook voor de waterbeschikbaarheid. Voldoende goed gietwater is essentieel voor de glastuinbouw. Drinkwater wordt nauwelijks meer gebruikt en daarmee loopt de sector voor op de beleidslijn van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verdere verduurzaming van de gietwatervoorziening kan echter alleen in regionale samenwerking met overheden en stakeholders.
Al eeuwenlang oogst Nederland internationaal lof voor haar strijd tégen het water. Nu moeten we in gezamenlijkheid strijden vóór ons water. Dat is van groot belang, in ieders belang.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
Spearhead Zitmaaier / tuintrekker Twiga (ZOB) #22441
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Donderdag14° / 11°95 %
-
Vrijdag13° / 6°20 %
-
Zaterdag12° / 4°20 %