'Dit moet het jaar worden van de krachtige verhalen'

De energiecrisis domineerde het jaar 2022. Dat geldt zeker ook voor de glastuinbouw. Met de jaarwisseling is die situatie niet opeens compleet ten goede gekeerd, maar we bevinden ons wel in iets rustiger vaarwater. Bovendien verwelkomt elke teler de komst van de lente. Je kunt je voorstellen dat telers even pas op de plaats maken om de hectiek van vorig jaar te verwerken.

%27Dit+moet+het+jaar+worden+van+de+krachtige+verhalen%27
© Dirk Hol

Maar dat geldt niet in de glastuinbouw. Ik heb de afgelopen weken weer menig staaltje gezien en gehoord van de enorme innovatiekracht van telers. 'Niet afwachten, we moeten en willen door' is de boodschap die ik meekrijg. Actief denken in oplossingen, aan innovaties en nieuwe afzetmogelijkheden. Het kan toch geen toeval zijn dat de glastuinbouw met concurrentie vanuit de vollegrondsgroenteteelt, boomkwekerij, fruitteelt, champignonteelt et cetera elk jaar sterk is vertegenwoordigd bij de genomineerden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs?

Ondernemers melden hun innovaties vaak alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Alsof het een kenmerk is van elk willekeurige mkb-bedrijf om voortdurend te willen vernieuwen. Ik durf te stellen dat dit niet zo is. Niet voor niets wordt onze sector tot ver over de landsgrenzen geroemd, juist vanwege die innovatieve eigenschappen. Al zien we dat niet altijd terug in het beleid, ook de regering erkent dat de Nederlandse glastuinbouw een ambitieuze en vooruitstrevende sector is. Een sector om trots op te zijn, maar ook een sector die desondanks zijn meerwaarde voor mens en maatschappij voortdurend moet bewijzen.

Tegenover de mooie verhalen van telers staan nog veel misvattingen. Hardnekkige vooroordelen bij kritische burgers en politici die te weinig oor hebben voor de ambities van de glastuinbouw en te weinig oog voor wat op het gebied van energie, water, plantgezondheid en arbeid al is gerealiseerd.

Ik heb de afgelopen weken weer menig staaltje gezien en gehoord van de enorme innovatiekracht van telers

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland

En wat te denken van de bijdrage van telers aan de gezondheid en het geluk van mensen? In een verzorgingshuis zijn met haaranalyses testen gedaan naar de impact van bloemen op de bewoners. Wat blijkt, de aanwezigheid van bloemen op de kamer vermindert het medicijngebruik. Een prachtig verhaal dat ik graag vertel, maar dat nog veel breder moet worden uitgedragen.

Dat is de uitdaging voor het jaar 2023: de vele voorbeelden van de dynamiek en vindingrijkheid van de glastuinbouw breder en krachtiger delen. Er komen de komende jaren volop ontwikkelingen op de sector af, maar veel telers zijn al bezig met de oplossingen. Dat mag, nee dat moet, worden gehoord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer