Greenpeace: Rabobank moet 3 miljard bijdragen aan stikstofaanpak

De Rabobank wordt voor ruim 3 miljard euro verantwoordelijk gehouden aan maatschappelijke schade, veroorzaakt door de stikstofcrisis. Dat stelt Greenpeace op basis van een analyse van Ethicalgrowth2020 die in opdracht van Greenpeace is uitgevoerd.

Greenpeace%3A+Rabobank+moet+3+miljard+bijdragen+aan+stikstofaanpak
© Twan Wiermans

Volgens de milieuorganisatie heeft de Rabobank jarenlang de intensieve veehouderij aangejaagd en heeft dat geleid tot een 'crisis die de maatschappij tussen 2007 en 2022 inmiddels al 100 miljard euro heeft gekost'. Greenpeace wil dat de Rabobank hiervoor verantwoordelijkheid neemt en minimaal 3,1 miljard euro bijdraagt aan het stikstoffonds om de stikstofproblemen op te lossen.

Volgens de organisatie sluit dat ook aan bij de opvatting van landbouwminister Piet Adema, die zou vinden dat banken een financiële bijdrage moeten leveren aan de oplossing van het stikstofprobleem. Adema vindt dat banken, net als bijvoorbeeld supermarkten, in de landbouwtransitie een rol moeten spelen in het verbeteren van het verdienmodel van boeren.

Ook in de Tweede Kamer gaan stemmen op om de Rabobank en andere banken te laten bijdragen aan een oplossing voor de stikstofimpasse. Dit zou kunnen door leningen van boeren deels kwijt te schelden of door renteverlagingen. De banken doen ook mee aan de gesprekken over het Landbouwakkoord.


Jaren bekend

Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland: 'De schade aan de natuur door de stikstofuitstoot en de klimaatimpact van de intensieve agrarische sector zijn al jaren bekend. De Rabobank weet zelfs al dertig jaar van de schadelijke gevolgen van te veel stikstof. Toch bleef de bank aansturen op schaalvergroting en intensivering. De Rabobank maakte hierdoor hoge winsten, maar de samenleving blijft achter met de onbetaalde rekening. Het minste dat de bank nu moet doen, is meebetalen voor de schade die ze veroorzaakt heeft. 3,1 miljard euro is het minimale bedrag dat de bank zou moeten bijdragen aan de oplossing: de omslag naar ecologische landbouw met minder dieren.'

In maart demonstreerden actievoerders van Greenpeace al bij het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht om zo de bank ter verantwoording te roepen. Ook werden bij filialen van de bank posters opgehangen met de tekst 'Rabo-schade, nu betalen. Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis'.


Reactie Rabobank

In een reactie laat Rabobank weten kennis te hebben genomen van het appel van Greenpeace. 'Rabobank staat achter de doelen van het kabinet voor wat betreft de aanpak van de stikstofproblematiek. We zitten aan tafel bij het Landbouwakkoord. Dat doen we overigens ook met andere banken in NVB-verband. Rabobank en de NVB zijn lid van de zogeheten Ketentafel. We vinden het belangrijk dat het Landbouwakkoord er komt om zo meer duidelijkheid te geven voor de toekomst van de agrarische sector. We richten ons nu volledig op die gesprekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer