Greenpeace legt rekening stikstof bij Rabobank

Actievoerders van Greenpeace Nederland demonstreerden maandagochtend voor het hoofdkantoor van Rabobank in Utrecht. De natuur- en milieuorganisatie vindt dat de bank een verantwoordelijkheid heeft in het stikstofprobleem en moet meebetalen aan het oplossen ervan.

Greenpeace+legt+rekening+stikstof+bij+Rabobank
© Greenpeace

Bij filialen van Rabobank in het hele land zijn vannacht posters geplakt met de tekst: 'Rabo-schade, nu betalen. Laat Rabobank betalen voor de stikstofcrisis'. Volgens Greenpeace is de Rabobank door de financiering van de schaalvergroting in de veehouderij mede-veroorzaker van de te hoge stikstofuitstoot.Volgens Greenpeace moet de Rabobank verantwoordelijk worden gehouden voor de maatschappelijke kosten van het stikstofprobleem. De natuur- en milieuorganisatie becijfert de schade aan onder meer de natuur op 5,5 miljard euro per jaar. De economische schade van de stikstofcrisis is opgelopen tot 28 miljard euro. Daarbij komt nu 24,3 miljard euro aan belastinggeld voor het stikstoffonds.


Ecologische landbouw

Een bedrag waarvan provincies al hebben aangegeven dat dit bedrag nog niet voldoende is om een effectieve stikstofaanpak te financieren. 'Het is niet meer dan eerlijk dat Rabobank als profiteur meebetaalt aan het oplossen van de stikstofcrisis. Daarnaast moet de bank stoppen met de financiering van de vee-industrie en meer investeren in ecologische landbouw met minder vee', stelt Meike Rijksen, campagnevoerder biodiversiteit van Greenpeace.


Ook in de Tweede Kamer gaan stemmen op om Rabobank te laten bijdragen aan een oplossing voor de stikstofimpasse. Dit zou kunnen door leningen van boeren deels kwijt te schelden of door renteverlagingen. De banken doen ook mee aan de gesprekken over het Landbouwakkoord.


Kwijtschelden geen optie

Bij de presentatie van de jaarcijfers begin februari liet financieel directeur Bas Brouwers van Rabobank in een interview met de Volkskrant weten dat kwijtschelden van leningen geen optie is. 'De kern van bankieren is het verzamelen van spaargeld van klanten om andere klanten leningen te kunnen geven. Je gaat voorzichtig om met dat spaargeld, want je moet kunnen garanderen dat mensen het terugkrijgen. Het gaat tegen die solidariteit in als je goede leningen afschrijft voor ontwikkelingen die buiten het bancaire bedrijf liggen.'

Wel is de bank voornemens om flink te investeren in de transitie van de landbouw. De bank heeft vijftig nieuwe mensen aangenomen die boeren gaan adviseren over het aanpassen van hun verdienmodellen. 'Ook steken we geld in innovatiefondsen om technische oplossingen te vinden voor het probleem', aldus Brouwers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer