FrieslandCampina krijgt opnieuw stakingen om de oren

Werknemers van zuivelconcern FrieslandCampina leggen de komende dagen opnieuw het werk neer. Dat blijkt uit berichtgeving van vakbonden FNV en CNV. De stakingen vinden plaats op de kaasproductielocatie in Steenderen, de ingrediënten-productielocatie in Borculo en de poederproductielocatie in Meppel.

FrieslandCampina+krijgt+opnieuw+stakingen+om+de+oren
© Dirk Hol

De nieuwe reeks stakingen begint zaterdagavond 6 mei, met een 24 uursstaking op de productielocatie in het Gelderse Steenderen. Maandag 8 mei volgt de locatie in het Gelderse Borculo. Daar staken de medewerkers in de ploegendienst vanaf 6 uur 's ochtends. Op dinsdag 9 mei volgt de laatste van de recent aangekondigde stakingen, met opnieuw een 24 uursstaking. Die vindt plaats op de productielocatie in het Drentse Meppel.

FrieslandCampina laat in een bericht aan de leden weten nog geen problemen te ervaren met het ophalen en verwerken van de melk. Daarnaast meldt de zuivelaar dat in ieder geval op de productielocatie in Steenderen een aantal kritieke productieprocessen operationeel blijft tijdens de staking. 'We zullen alles in het werk stellen om de melkaanvoer en -verwerking normaal te laten verlopen', staat in het bericht.


Betere loonafspraken

Met de stakingen willen de vakbonden de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) onder druk zetten en betere loonafspraken afdwingen. De NZO heeft onlangs een eindbod gedaan van een loonsverhoging van 8 procent, maar vakbonden FNV en CNV streven naar een verhoging van minimaal 10 procent. Daarnaast willen zij betere afspraken over roostervrije dagen, de consignatieregeling en voor medewerkers die eerder willen stoppen met werken.

'Als werkgevers in de zuivelsector niet snel een betere arbeidsovereenkomst aanbieden, dan komen straks ook andere zuivelbedrijven aan de beurt', laat Henk Jongsma van CNV Vakmensen weten. Eerder werd al gestaakt in het Groningse Marum en het Zuid-Hollandse Noordwijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer