Eiertekort dreigt rond de feestdagen

Door vogelgriep en sterk gestegen kosten dreigt rond de feestdagen een eiertekort. Voor pluimveehouders is het lastig om nieuwe prijsafspraken te maken, waardoor ze twijfelen over het opzetten van een nieuw koppel. Ze kiezen daardoor mogelijk voor een ander concept.

Eiertekort+dreigt+rond+de+feestdagen
© Twan Wiermans

In heel Europa hebben legpluimveehouders al langere tijd te maken met sterk gestegen kosten voor energie en voer. Daarbij komt dat een aantal bedrijven kortere of langere tijd leeg stond, omdat ze getroffen zijn door vogelgriep of vanwege een vervoersverbod. In Duitsland speelt bovendien het verbod op het doden van eendagshaantjes een rol. Uit dat land komen dan ook de hardste geluiden over een mogelijk eiertekort rond de kerstdagen.

Het Duitse Bundesverband Ei waarschuwde enkele weken geleden al voor een dreigend tekort dan. Dat heeft volgens de organisatie meerdere oorzaken. Als eerste noemt voorzitter Henner Schönecke het verbod op het doden van eendagshaantjes: Ohne Küken Toten (OKT).


Daardoor zouden er dit voorjaar al een derde minder broedeieren zijn ingelegd, waardoor er momenteel een lager aanbod van jonge hennen is. Daarbij komen dan de fors hogere voer- en energiekosten door de oorlog in Oekraïne en daarbovenop nog de risico's van vogelgriep.


Kosten worden niet gedekt

Probleem is dat de hogere kosten voor de pluimveehouders volgens Schönecke lang niet gedekt worden door de contractprijzen die al zijn afgesproken. De twijfel om nog nieuwe hennen op te willen zetten, neemt daardoor toe bij pluimveehouders. Het aanbod van eieren is al laag en de voorzitter verwacht dat in januari en februari bovendien nog eens zo'n 20 tot 30 procent van de pluimveehouders niet gaat opzetten.

Een soortgelijke situatie speelt ook in België. De Landsbond Pluimvee meldt dat sommige pluimveehouders het risico niet nemen om een nieuw koppel op te zetten. Mede omdat het niet zeker is dat ze de sterk gestegen kosten vergoed krijgen.

Daarbij verwijzen ze naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk. De supermarkten geven vogelgriep daar de schuld van het eiertekort, maar de pluimveehouders bij monde van Loan Humphreys kaatsten de bal terug. Supermarkten zouden niet genoeg willen betalen.


Naar ander concept

In Nederland is volgens voorzitter Kees de Jong van vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP nog niet direct sprake van lege stallen, omdat pluimveehouders niet willen opzetten. Wel zijn er grote twijfels en verloopt het maken van nieuwe prijsafspraken moeizaam. Daarbij blijkt het volgens hem nu ook lastig voor pluimveehouders een concept te kiezen.

'Ga je voor OKT-eieren, vrije uitloop of biologisch? Met name de biologische pluimveehouders twijfelen. Ze bekijken en overwegen de opties om over te stappen naar scharrel, omdat er te veel onzekerheid is over het vergoeden van hun fors gestegen productiekosten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer