'Terugkrijgen derogatie: sprookje of realiteit?'

Twee politieke partijen met de meeste boerensteun staan in de derogatiekwestie lijnrecht tegenover elkaar. BBB wil met de vuist op tafel slaan in Brussel om een nieuwe derogatie af te dwingen.

%27Terugkrijgen+derogatie%3A+sprookje+of+realiteit%3F%27
© Dirk Hol

Bij het CDA zeggen ze niet in sprookjes te geloven en melkveehouders geen zand in de ogen te willen strooien. Niet dat ze niet voor derogatie zijn, maar volgens hun politieke inschatting hoeven Nederlandse melkveehouders geen coulance te verwachten van Brussel.

Een interessante clash, want wie heeft nu gelijk? En vooral: wat is verstandig? Zeker nu het demissionaire kabinet 3 miljard euro wil uittrekken als sociaal vangnet voor veehouders die het hoofd niet boven water kunnen of willen houden als gevolg van de mestcrisis.

BBB vindt de plannen 'belachelijk' en onnodig, want de derogatie zou terug te halen zijn. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere partijen.

BBB zegt datgene waar de meeste veehouders op hopen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Zelfs demissionair premier Mark Rutte roerde zich in de mestdiscussie. Hij bevestigde het beeld dat het CDA schetst. Met de vuist op tafel slaan helpt niet meer in Brussel. Nederland moet eerst de waterkwaliteit verbeteren.

Er zit niet meer in dan de toekenning dat per hectare 100 kilo extra stikstof uit bewerkte mest – renure – mag worden uitgereden bovenop de norm van 170 kilo uit mest.

BBB zegt datgene waar de meeste veehouders op hopen. De vraag is op basis waarvan de partij deze inschatting maakt. Uit navraag blijkt nog geen concreet antwoord. Is het de verkiezingsroes na de overwinning bij voorgaande verkiezingen?

De Europese politiek zal na de verkiezingen rechtser zijn. Hopelijk ook boervriendelijker. Maar rechtse politici zullen vooral de eigen (boeren)belangen vooropzetten. Dat is niet per se een gunstig vooruitzicht voor Nederlandse boeren en tuinders die met kop en schouders uitsteken boven hun Europese collega's.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    20° / 8°
    10 %
  • Zaterdag
    22° / 10°
    10 %
  • Zondag
    23° / 10°
    20 %
Meer weer