Duitse KAT-richtlijnen voorkomen dood 36 miljoen haantjes

Sinds een jaar geldt in Duitsland het verbod op het doden van eendagshaantjes. De Duitse vereniging voor Kontrollierte Alternative Tierhaltungsformen (KAT) claimt dat ze door haar strenge richtlijnen, die strenger zijn dan de Duitse wetgeving, al 36 miljoen eendagshaantjes heeft gered van de dood.

Duitse+KAT%2Drichtlijnen+voorkomen+dood+36+miljoen+haantjes
© Marcel Berendsen

In de Duitse wetgeving staat dat eendagshaantjes niet meer mogen worden gedood, dat heet daar Ohne Küken Toten (OKT). De kuikens moeten als broederhaantjes worden grootgebracht, dan wel via in-ovo geslachtsbepaling al als broedei worden uitgeselecteerd.

Volgens de KAT-organisatie zitten er veel mazen in de Duitse wet. De import van legkippen uit het buitenland, die niet aan de OKT-richtlijnen voldoen, is nog wel toegestaan. Deze kippen leggen vervolgens legaal eieren in Duitsland, die als Duitse eieren worden verkocht.

Ook de import en verkoop van eieren uit het buitenland is onbeperkt mogelijk. Vooral in bewerkte producten worden zowel eieren uit de productie met kuikendoding als eieren uit kooien gebruikt. Etikettering om dit aan te geven, is niet vereist.


KAT-eisen

Consumenten kunnen er volgens de KAT-organisatie alleen zeker van zijn dat ze echt OKT-eieren in hun winkelwagentje hebben via de vrijwillige etiketteringssystemen, zoals die van KAT. Deze organisatie controleert de complete productieketen van de eieren. Ook de huisvestingsomstandigheden en de gehele levenscyclus van de dieren worden door de vereniging gecontroleerd.

Leghennenhouders die volgens de KAT-richtlijnen willen produceren, moeten zich aan het verbod op het doden van eendagskuikens houden. Anders mogen ze het KAT-zegel niet voeren. Het maakt niet uit of er in het land andere richtlijnen gelden. Op dit moment zijn er in totaal 84,8 miljoen kippenplaatsen aangesloten op het KAT-systeem. Daarvan zijn er bijna 41 miljoen KAT-plaatsen in het buitenland.


In-ovo geslachtsbepalingsmethode

Alles bij elkaar betekent dit volgens de organisatie dat er dit jaar 36 miljoen hanen werden gered van de dood. Hiervan werden 20 miljoen hanen grootgebracht volgens de KAT-specificaties. Nog eens 16 miljoen hanen werden geselecteerd met behulp van een van de goedgekeurde in-ovo geslachtsbepalingsmethoden, nog voordat ze uit het ei kwamen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer