Laagste uienprijs in bijna twee jaar tijd

Vanwege meer aanbod dan vraag en tegenvallende exportvolumes zakken de prijzen voor gele uien weg tot het laagste niveau sinds de zomer van 2022. Rode uien zijn naar verhouding nog wel behoorlijk aan de prijs.

Laagste+uienprijs+in+bijna+twee+jaar+tijd
© Huisman Media

Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) in het Flevolandse Emmeloord noteerde deze week 15 tot 18 euro per 100 kilo voor de 60 procent grove uien. Dat is gemiddeld 24 euro lager dan aan het begin van dit jaar. Toen werden de duurste gele uien voor 45 euro verkocht. De noteringscommissie van LNCN omschrijft de uienmarkt als flauw. Dat is een aanwijzing dat er nu meer aanbod is dan vraag voor gele uien.

De 60 procent grove rode uien bij LNCN werden in week 16 genoteerd op gemiddeld 65 euro per 100 kilo. Dit bleek de laatste notering van het seizoen, omdat er niet meer genoeg transacties worden gemeld. Alleen beurs Middenmeer publiceerde afgelopen week nog een indicatieprijs van gemiddeld 63 euro voor middelgrove rode uien bij een rustige stemming op de markt. Handelaren melden dat de import uit onder meer Egypte een einde maakt aan de beperkte beschikbaarheid van rode uien.


Andere stemming

Een oorzaak van de lagere prijzen voor gele uien is de vraag die achterblijft en het grotere aanbod dan eerder was verwacht. Sinds het CBS de definitieve uienoogst van 2023 in januari met enkele procenten naar boven bijstelde, heerst er een andere stemming op de uienmarkt. Wat meespeelt voor wat betreft de vraag, is vooral de naar verhouding tegenvallende export.


Uit cijfers van GroentenFruit Huis blijkt dat de export tot en met week 13 bijna 115.000 ton lager is dan vorig jaar in dezelfde periode. In week 13 is nog 20.000 ton uien verkocht naar buitenlandse bestemmingen. In volume is dat 10 tot 20 procent hoger dan de weken daarvoor. Dat is onder meer te danken aan de ruim 2.000 ton uien die in de betreffende week is verscheept naar Brazilië.

Opvallend aan de exportcijfers zijn de naar verhouding grotere volumes aan uien die worden verkocht aan Israël vanaf begin maart. Zowel in week 11 als in week 13 was Israël de grootste afnemer van Nederlandse uien met meer dan 3.000 ton. De totale exportvolume naar het land staat tot en met week 13 op 24.500 ton. Dat is 8.000 ton meer dan het jaar daarvoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    18° / 6°
    10 %
Meer weer