Verbod op doden eendagskuikens redt het niet in Vlaanderen

Een meerderheid in de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft vorige week tegen een resolutie van de politieke partij Groen gestemd om een einde te maken aan het doden van eendagskuikens. De partij wil dat in de toekomst alleen nog maar technieken worden toegelaten om in het ei het geslacht van de kuikens te bepalen.

Verbod+op+doden+eendagskuikens+redt+het+niet+in+Vlaanderen
© Marcel Berendsen

Onder meer de Vlaams-nationalistische, liberaal-conservatieve partij N-VA is tegen het verbod. Deze partij vindt dat besluitvorming hierover op Europees niveau moet worden genomen. In België doet de Katholieke Universiteit Leuven nog onderzoek naar alternatieven voor het doden van eendagskuikens. Volgens de N-VA ontstaat er een ongelijk speelveld als Vlaanderen overgaat op een verbod en worden de kuikens dan op transport gezet naar landen waar het verbod nog niet geldt.

De christendemocratische CD&V is dezelfde mening toegedaan. Deze partij benadrukt dat met de landbouw moet worden overlegd hoe nieuwe technieken, zoals in-ovogeslachtsbepaling, het beste kunnen worden toegepast en in welk tempo dit kan worden ingevoerd. Bovendien moet het economisch uit kunnen, vinden beide partijen. Vlaams Belang steunde de resolutie van Groen in de commissie wel.


Mannelijke kuikens

Met in-ovogeslachtsbepaling kunnen mannelijke kuikens worden geselecteerd voor ze uit het ei komen. Uit ongeveer de helft van de broedeieren komt een haantje en die zijn niet bruikbaar voor de leg. Volgens onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven voegt het gebruik van in-ovotechnologieën 1 à 2 eurocent toe aan de prijs van een half dozijn eieren.

Frankrijk en Duitsland zijn al langere tijd voor een Europees verbod op het doden van eendagshaantjes. Samen met Oostenrijk, Spanje, Ierland, Luxemburg en Portugal deden de landbouwministers van deze landen daartoe al een voorstel.


Duitsland en Frankrijk kennen sinds vorig jaar een verbod op het doden van eendagshaantjes. In Nederland geldt, net als in België, geen verbod. Wel wil minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met de sector inzetten op andere methoden om het aantal te doden haantjes zoveel mogelijk te beperken. De in-ovotechniek moet volgens de minister nog verder worden doorontwikkeld om sectorbreed het alternatief te worden voor het doden van eendagshaantjes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer