Adema wil advies vogelgrieprisico bij overdekte uitloop

Landbouwminister Piet Adema wil van de deskundigengroep dierziekten een advies of er een verhoogd risico is op besmetting met vogelgriep door een overdekte uitloop. Dit is een mogelijk knelpunt bij de omschakeling van gangbare pluimveebedrijven naar één ster van het Beter Leven-kenmerk.

Adema+wil+advies+vogelgrieprisico+bij+overdekte+uitloop
© Marcel Berendsen

Nederlandse supermarkten willen per 1 januari 2023 overschakelen naar de verkoop van vers kippenvlees van minimaal één ster van het Beter Leven. Daarom zal volgens de minister een groot deel van de Nederlandse pluimveehouders ook overschakelen naar dit houderijconcept.

Adema juicht deze overstap naar een meer diervriendelijk systeem toe, stelt hij in een Kamerbrief. Vanwege het Marktprogramma Verduurzaming Dierlijke Producten is hij in gesprek met sector, marktpartijen en de Dierenbescherming om mogelijke knelpunten rondom deze omschakeling op te lossen. Zo moet dit passen in de stikstofaanpak en het doel om de fijnstofemissie uit pluimveehouderijen in 2030 te halveren ten opzichte van 2016.


Vergunningen

Ook signaleert de minister dat de toestemmingsverlening in het kader van de Wet natuurbescherming, en de omgevingsvergunning milieu het ondernemers lastig maakt om de juiste vergunningen te krijgen. Daarom heeft hij Wageningen University & Research (WUR) gevraagd een impactstudie uit te voeren en daarbij onder andere te kijken naar de verwachte effecten op de emissies van ammoniak, fijnstof en geur bij deze productiewijze.

De resultaten van deze studie worden tegen het eind van dit jaar gevraagd. Datzelfde geldt voor een door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd WUR-advies over de hoogte van de emissiefactoren voor ammoniak, fijnstof en geur per dierplaats per jaar.


LTO: ammoniak onduidelijk

LTO kaartte eerder aan dat de effecten van de omschakeling op het vlak van ammoniak onduidelijk zijn. Dat maakt de vergunningverlening onzeker voor zowel de ondernemer als het bevoegd gezag. Er moet immers een juridisch houdbare vergunning met voldoende zekerheid worden vastgesteld.

Adema wil eerst de twee WUR-rapporten afwachten, voordat hij hier een reactie op geeft. Wel blijft hij in gesprek met de sector, provincies, omgevingsdiensten en gemeenten over hoe de omschakeling op een verantwoorde manier kan plaatsvinden en wat daar verder voor nodig is. Daarbij wil hij het vogelgrieprisico ook meenemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer