NMV stapt uit overleg Landbouwakkoord

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is uit het overleg over het Landbouwakkoord gestapt. Reden is volgens een woordvoerder dat het kabinet eisen van de vakbond niet wil inwilligen. De NMV is de derde partij die de onderhandelingstafel verlaat. Eerder stapten boerenactiegroep Agractie en de Dutch Dairymen Board al op.

NMV+stapt+uit+overleg+Landbouwakkoord
© Dirk Hol

NMV wilde dat het gebruik van boerengrond zoals het kabinet dat voor zich ziet vanaf 2040 van tafel zou gaan. Ook wilde de vakbond binnen een jaar een oplossing voor de PAS-melders, boerenbedrijven die buiten hun schuld niet over de juiste vergunningen beschikken. Er waren ook nog eisen op het gebied van aantallen runderen en het uitrijden van mest. Dinsdag heeft landbouwminister Piet Adema volgens de vakbond laten weten dat hij geen garanties kon geven en daarmee is het voor NMV klaar, aldus de woordvoerder.

LTO Nederland heeft ook een aantal eisen op tafel gelegd, onder meer ook over budget dat nodig is om de landbouw te kunnen hervormen. LTO wil daar uiterlijk in de week van 8 mei antwoord op, anders stopt de organisatie ook met het overleg, zei voorman Sjaak van der Tak na de laatste overlegronde in het Gelderse Hierden.

Landbouwminister Piet Adema zei woensdag voor de ministerraad dat hij er nog altijd vertrouwen in heeft dat het gaat lukken om een Landbouwakkoord te sluiten. 'Ik hoop dat we vandaag weer slagen kunnen maken', gaf hij aan. Adema zei dat de gesprekken 'wel pittig' zijn. Tegelijkertijd merkt hij 'bij iedereen de motivatie om het te laten slagen'. Momenteel vinden een-op-eengesprekken plaats tussen de verschillende partijen die bij het overleg zijn betrokken. Volgens Adema moet iedereen 'de schouders eronder zetten'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer