Aafke Maes: 'We willen meepraten in plaats van bijgepraat worden'

Een wisseling van de wacht bij het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK). Aafke Maes is de nieuwe voorzitter van het BAJK. Ze neemt het stokje over van Gerben Boom die vanwege zijn traineeship bij het Europees Parlement een stapje terug doet.

Aafke+Maes%3A+%27We+willen+meepraten+in+plaats+van+bijgepraat+worden%27
© BAJK

Maes (22) is een nieuw gezicht bij het BAJK. In september trad ze toe tot het bestuur. In een mum van tijd wist ze zich te profileren als potentiële nieuwe kartrekker van de club. Toen Gerben Boom begin dit jaar aangaf dat hij terug wilde treden als voorzitter, was al vrij snel duidelijk dat Maes zijn plek in zou nemen.


Wie is Aafke Maes?

Maes: 'Ik werk fulltime voor Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector als vleeskeurmeester en als zzp'er in de kalver- en varkenssector. Ik ben opgegroeid op het pluimveebedrijf van mijn ouders in Alphen. In 2019 zijn zij gestopt met het bedrijf vanwege beperkende regelgeving. Ik ben toegetreden tot het bestuur van het BAJK omdat ik mijn mening en stem op een andere manier wilde inzetten voor de agrarische sector. Daar haal ik veel voldoening uit. Daarnaast ben ik bestuurslid van ZLTO Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze-Rijen.'


Nu trekt u de BAJK-kar al. Hoe is dat zo gekomen?

Maes: 'Ik ben voorgedragen als voorzitter door bestuursleden. Ik heb een sterke persoonlijkheid en een uitgesproken mening. Ik zocht al vrij snel contact met de lokale AJK's. Ik denk dat ik daardoor ben opgevallen. Toen deze kans voorbijkwam, dacht ik meteen dat het wel iets voor mij zou kunnen zijn. Je kunt veel leren en stappen maken. Dit is voor mij een kans om mezelf te ontwikkelen.'


Dat kan ook op andere manieren. Waarom als voorzitter van jonge agrarisch ondernemers?

Maes: 'Omdat ik de stem van jonge boeren en tuinders wil laten horen in de politiek en in de maatschappij. Je kunt makkelijk vanaf de zijlijn roepen hoe het niet moet. Maar ik wil het tegendeel bewijzen en laten zien dat er een mooie toekomst is voor de nieuwe generatie.'


Hoe wilt u dat gaan doen?

Maes: 'Ik wil de communicatie richting de lokale AJK's versterken om deze leden meer te betrekken bij wat wij allemaal doen. Het BAJK moet nog beter zichtbaar worden. Zowel voor onze eigen leden als voor andere belanghebbenden en natuurlijk de politiek. We doen veel, maar dat moeten we dus beter over het voetlicht brengen. Onder meer via socialemediakanalen zoals Instagram. Maar communicatie is ook elkaar ontmoeten. Zoals op bijeenkomsten over serieuze onderwerpen of op gezellige feestjes als het Biggenbal.'


Gerben Boom, uw termijn van drie jaar voorzitterschap zat er nog niet op. Waarom niet nog een jaar?

Boom: 'Ik volg een master aan Wageningen University & Research en zit daarvoor in een traineeship bij het Europees Parlement in Brussel. Daar woon ik nu ook grotendeels. Doordat ik door de week niet meer in Noord-Brabant woon, vond ik het lastig om het voorzitterschap te combineren met het werk in Brussel. Toen Aafke in beeld kwam als potentiële opvolger, voelde het voor mij als een juist moment om een stapje terug te doen en verder te gaan als bestuurder.'


Gerben Boom kon zijn voorzitterschap niet meer combineren met zijn studie.
Gerben Boom kon zijn voorzitterschap niet meer combineren met zijn studie. © BAJK


Een van de speerpunten van het BAJK is het versterken van de plantaardige sectoren bij het BAJK. Is dat nodig?

Boom: 'Dat komt omdat politieke onderwerpen toch vaak dierlijk gerelateerd zijn. Maar het BAJK is een club die breed georiënteerd is. Door meer nadruk op plantaardig te leggen, vestigen we meer aandacht op die sectoren en is de balans beter.'


Hoe uit zich dat bij het BAJK?

Boom: 'In de eerste plaats door het gericht aantrekken van plantaardige bestuurders. Daarnaast proberen we als BAJK een actieve bijdrage te leveren aan de plantaardige sectortafels van het Landbouwakkoord. We pleiten voor versnelde acties en mogelijkheden voor het gebruik van geothermie in Noord-Brabant en Limburg. Daar liggen echt kansen.'


Ook in de politiek vond onlangs een wisseling van de wacht plaats. Hoe ziet u de grote verkiezingswinst van BoerBurgerBeweging?

Maes: 'Het geeft in ieder geval de onvrede over het beleid van het vorige kabinet weer. Ik ontken niet dat het voor ons kansen biedt. We gaan met de nieuwe coalitie in Noord-Brabant het gesprek aan over de toekomst van jonge boeren en tuinders en zetten daarbij uiteen wat er in onze ogen nodig is voor meer toekomstperspectief.'


Zoals?

Maes: 'Nou, dan kom je in Noord-Brabant natuurlijk toch weer uit op het stallenbeleid. Dat zit nog steeds op slot ondanks het uitstel van de deadline met een half jaar. Laat daar nu eens en voor altijd duidelijkheid over komen.'

Boom: 'We hebben ook een voorstel geschreven voor een aanvullende regeling van de vernieuwde Jonge Landbouwersregeling vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Door die extra financiële steun hopen we te bereiken dat het voor de bedrijfsopvolgers makkelijker wordt om het bedrijf toekomstbestendig te maken.'


Het zijn niet de minste onderwerpen. Ga er maar aan staan als nieuwe voorzitter.

Maes: 'Er komt inderdaad veel op me af, los van het feit dat ik me moet verdiepen in de onderwerpen en nog veel mensen moet leren kennen. Ik kan dat ook niet allemaal alleen behappen, maar gelukkig hebben we een sterk bestuur. Waar we kunnen, daar zullen we zijn. We willen meepraten over wetswijzigingen in plaats van bijgepraat worden.'


Groeiend ledenaantal

Het aantal agrarisch ondernemers neemt snel af evenals het aantal jonge boeren en tuinders. Hoe zit het met het ledenaantal van het BAJK? Aafke Maes: 'Dat groeit. We hebben nu ruim 1.100 leden. We zijn de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden. Daarnaast worden steeds meer werknemers van boerenbedrijven lid. Dat vinden we net zo belangrijk, want we zetten ons immers ook voor hen in.' Gerben Boom: 'Het feit dat we leden erbij krijgen komt mede doordat we ons actiever profileren in de glastuinbouwsector. Bijvoorbeeld door de samenwerking met Tuinbouw Jongeren Nederland. Daardoor worden we zichtbaarder en worden steeds meer jonge tuinders lid van het BAJK.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer