Brabant biedt jonge boeren toekomstperspectief

Bijdragen aan het toekomstperspectief van jonge boeren en tuinders. Dat wil provincie Noord-Brabant bereiken met Actieplan Jonge Boeren. Het plan is opgesteld met input van jonge boeren, het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK) en onderwijsinstellingen.

Brabant+biedt+jonge+boeren+toekomstperspectief
© Erik van der Burgt

De afgelopen jaren hebben veel boeren op de barricades gestaan als protest tegen het strenge stikstofbeleid van de overheid. Toch wordt er ook gepraat. Bijvoorbeeld tussen provincie Noord-Brabant en jonge boeren.

Uit deze gesprekken is Actieplan Jonge Boeren ontstaan dat donderdagochtend op het erf van de vleesveehouderij van Stijn van Rooij en Rowena de Weert in Cromvoirt werd gepresenteerd. Daarbij waren vertegenwoordigers van de provincie en van het BAJK aanwezig.


Essentiële schakel

Landbouwgedeputeerde Elies Lemkes-Straver erkent dat het voor jonge boeren steeds lastiger en onaantrekkelijker wordt om een agrarisch bedrijf over te nemen of te starten. Tegelijkertijd ziet zij dat de landbouw een essentiële schakel is in de agrifoodketen en belangrijk is voor de Brabantse economie.'De landbouw is niet alleen nodig voor onze voedselvoorziening, maar levert ook een bijdrage aan onze leefomgeving. Het is dus heel belangrijk dat er jonge boeren zijn die door willen gaan. Om ze daarbij te ondersteunen, hebben we dit actieplan opgesteld.'


Kapitaal en middelen

Het plan omschrijft de acties van de provincie die bijdragen aan het toekomstperspectief van jonge boeren en tuinders. Het gaat om een betere toegang tot kapitaal en middelen, meer podium voor jonge landbouwers, innovatie en meer kennis, advies en training en meer instroom in het agrarisch onderwijs.

Volgens Lemkes is het niet voor iedere (aankomende) jonge agrariër duidelijk welke voorzieningen er voor hem of haar zijn. 'Wij kunnen drempels verlagen om er gebruik van te maken en ze wijzen op alternatieve mogelijkheden en financieringsconstructies.'


Zorgen en ideeën delen

BAJK-voorzitter Gerben Boom noemt het uniek dat er in Brabant een actieplan ligt voor jonge boeren. 'Zij willen graag het bedrijf overnemen, maar vaak kunnen ze het niet alleen. Het is belangrijk dat ze hierin maximaal ondersteund worden.' Volgens hem is het belangrijk voor de toekomst van de Brabantse agrarische sector dat deze aan tafel zit en zijn zorgen en ideeën kan delen, zodat beleid en regelingen hierop worden afgestemd.

Stijn van Rooij en Rowena de Weert die met hun bedrijf tegen het dorp aan schurken, weten de provincie al te vinden. 'We zijn bezig met natuurinclusieve landbouw', meldt Van Rooij. 'Daarvoor maken we gebruik van een provinciale regeling waarmee we een plan kunnen schrijven om dit te realiseren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer