BAJK serveert hapklare brokken met project 'Boerenvisie'

Ook BAJK moet roeien met de beschikbare riemen vanwege de coronabeperkingen. Met het project 'Boerenvisie' wil de jongerenorganisatie haar leden met webinars over afgebakende onderwerpen toch bereiken.

BAJK+serveert+hapklare+brokken+met+project+%27Boerenvisie%27
© Johan Wissink

Vier webinars staan op het menu van 'Boerenvisie', stuk voor stuk gekoppeld aan en opgediend door sponsoren van BAJK. Vlamings Agro zette op 14 januari de mogelijkheden uiteen hoe je als jonge boer in de toekomst geslaagd kunt telen met veranderend gebruik van gewasbeschermingsmiddelen of meststoffen. Een week later deed KWS de do's-and-don'ts van ruwvoermanagement uit de doeken.

BAJK-bestuurslid Marc van der Bol heeft het project 'Boerenvisie' op poten gezet. Belangrijk uitgangspunt daarbij was dat de leden er meteen iets mee kunnen.


Concrete onderwerpen

'Er zijn al zoveel bijeenkomsten over grote en ingewikkelde onderwerpen. We willen met 'Boerenvisie' juist concrete en afgebakende onderwerpen behandelen waar leden direct over gaan nadenken hoe ze die eventueel op hun bedrijf zouden kunnen aanpakken of toepassen. We willen jonge boeren en boerinnen energie geven in plaats van hun allerlei ellende en hoofdpijndossiers voorschotelen. Dat is de insteek van dit project.'

We willen jonge boeren en boerinnen energie geven in plaats van hun allerlei ellende en hoofdpijndossiers voorschotelen

Marc van der Bol, bestuurslid BAJK

Op de rol staan nog webinars over het ten gelde maken van maatschappelijke wensen door ZLTO en FoodUp Brabant (9 februari) en rantsoenoptimalisatie door het gebruik van reststromen door Agrifirm (23 februari). 'We proberen zoveel mogelijk onze sponsoren te betrekken en tegelijkertijd de webinars ook zo breed mogelijk te houden, zodat deze interessant zijn voor grote groepen leden', zegt Bol.


Terugkijken

'Het eerste webinar telde zestig deelnemers en bij de tweede waren veertig leden ingelogd. Beide bijeenkomsten zijn achteraf nog vaak teruggekeken, meer dan honderd keer. Dat is het mooie van deze digitale bijeenkomsten. Zowel voor de bedrijven als voor de leden is het iets blijvends waar je later nog eens op terug kunt pakken.'

Het is de eerste keer dat BAJK bijeenkomsten op deze digitale manier houdt. Dat bevalt prima, stelt het bestuurslid. 'Het gaat boven verwachting. Voordeel is dat we zo toch meer leden naar onze bijeenkomsten krijgen omdat ze niet lang hoeven te reizen. Ze zijn er dus veel minder tijd aan kwijt, dus is de drempel al lager dan normaal. Misschien dat we dit vaker gaan doen op deze manier.'


Interactie

Maar er kleven volgens Van der Bol ook nadelen aan onlinebijeenkomsten. 'Het is voor de spreker lastiger om interactie op gang te krijgen. Daarnaast is er geen borrel achteraf waarbij je toch weer eens collega's spreekt. Dat vind ik wel een gemis.'

Als afsluiting van 'Boerenvisie' wil BAJK samen met Abab een bijeenkomst houden over de financiële uitvoerbaarheid van de gepresenteerde bedrijfsmaatregelen. 'Het is belangrijk om dat te behandelen. De kans is groot dat dit ook een webinar wordt met het oog op de huidige coronamaatregelen.'


Twee webinars in februari

Vertegenwoordigers van ZLTO en FoodUp! Brabant zetten op 9 februari uiteen hoe je maatschappelijke wensen zoals omgaan met klimaatverandering, waterbeheer, terugdringen van stikstof, natuur- en landschapsbeleving ten gelde kunt maken. In de workshop 'Hoe spekken maatschappelijke wensen mijn portemonnee?' leer je hoe je via andere verdien- en ketenmodellen, samenhangende maatregelen en gebiedsgerichte benadering de eerste beloningsstappen kunt zetten. Op 23 februari geeft Agrifirm inzicht over het optimaliseren van je rantsoen door reststromen uit de humane sector in te zetten. Je krijgt inzicht in verschillende reststromen (droog/nat) die toepasbaar zijn op jouw bedrijf. Beide webinars beginnen om 20 uur en duren ongeveer een uur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer