Pieter Evenhuis: 'Consumptieaardappeloogst op 1 oktober heeft impact'

Consumptieaardappelen staan niet op de winterteeltenlijst en dat heeft een grote impact. Want worden ze na 1 oktober geoogst, dan heeft dat gevolgen voor de korting op de stikstofgebruiksnorm het jaar erna. Maar eerder oogsten levert ook problemen op, legt LTO-bestuurder en akkerbouwer Pieter Evenhuis uit het Overijsselse Giethoorn uit. 'Ze zijn dan nog helemaal niet rijp. Driekwart van de consumptieaardappelen zit op 1 oktober nog in de grond. Dit is een regel die niet klopt met hoe de praktijk in elkaar zit.'

Volgens Evenhuis is kalenderlandbouw dus absoluut niet de oplossing. 'Het is een drama. Normaal zou in dit perceel de aardappel al groeien, maar door het late voorjaar zijn we veel later. Maar we hebben wel die datum van 1 oktober oogsten. Dus dan missen we een maand groei. Als je een laat voorjaar hebt, dan is dat niet erg, omdat je normaal gesproken in de herfst kunt compenseren. Maar als we met datums gaat werken, dan werkt dat niet', zegt hij.

'Als we echt aan 1 oktober gebonden zijn, dan is dat het einde van de teelt van fritesaardappelen in Nederland', stelt de akkerbouwer. 'Een volgroeid gewas neemt nog stikstof op, dus dan werkt zo'n regel toch averechts?'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer