LTO houdt gemengde gevoelens over aan lijst winterteelten

'De eerste gewassen zitten inmiddels in de grond, maar er komt nu pas berichtgeving uit Den Haag', reageert LTO Nederland op de vandaag gepubliceerde lijst met winterteelten. 'Dat is natuurlijk veel te laat.'

LTO+houdt+gemengde+gevoelens+over+aan+lijst+winterteelten
© Job Hiddink

Veel vollegrondsgroentegewassen staan gelukkig op de winterteeltenlijst, maar er ontbreken ook gewassen als consumptieaardappelen, vezelhennep en suikermais. 'De impact van het ontbreken van consumptieaardappelen is groot', schrijft LTO. 'Aardappelen hebben de groei in september en oktober nodig voor voldoende opbrengst. Daarnaast kan de capaciteit van opslag en verwerking vóór 1 oktober niet op een rendabele manier worden vergroot.'


Volgens de belangenbehartiger is ook voor suikerbieten de regeling merkwaardig. 'Oogst je in oktober dan krijg je een stikstofkorting, rooien in november heeft geen consequenties.'

Het op tijd toepassen van vanggewassen op zand- en lössgronden is een van de genoemde maatregelen in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Wanneer een vanggewas later dan 1 oktober wordt ingezaaid, wordt er in het volgende jaar gekort op de stikstofgebruiksnorm. Winterteelten worden hierop uitgezonderd, omdat voor sommige teelten het toepassen van een vanggewas onmogelijk is.


Kalenderlandbouw

LTO constateert dat de overheid inzet op kalenderlandbouw met alle gevolgen van dien. 'Vanuit het oogpunt van goed bodembeheer is het maar zeer de vraag of vroeger oogsten ook beter uitpakt voor de bodem en het milieu als de omstandigheden niet optimaal zijn.'

Verder vindt de organisatie het vreemd dat de korting op de stikstofgebruiksnorm niet meer wordt geconsulteerd. Eerder leverde LTO al input via de consultatie op de gewaslijsten, maar de belofte om de regeling zelf aan de sector voor te leggen, wordt niet ingewilligd.

'Differentiatie naar de mate van uitspoelingsgevoeligheid van gewassen of naar regio zal dus niet worden toegepast. Daarbij komt ook nog de stapeling van kortingen.' Hierbij doelt LTO bijvoorbeeld op de voorgenomen 20 procent korting in met nutriënten verontreinigde gebieden die hiermee toch lijkt te gebeuren. 'Breng eerst de ongewenste effecten in beeld voordat dit beleid concreet wordt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer