Telers moeten bietenopslag uiterlijk 15 april hebben bestreden

Akkerbouwers moeten uiterlijk 15 april een bestrijding van bietenopslag op het perceel hebben uitgevoerd. Ook moet de bietenvoorraad met bladvorming uit de vorige oogst in heel Nederland ieder jaar zijn opgeruimd vóór 15 maart. Daarnaast zijn bij de zaadteelt monitoring en bestrijding van bladluizen verplicht.

Telers+moeten+bietenopslag+uiterlijk+15+april+hebben+bestreden
© BO Akkerbouw

Dit staat in het aangepaste teeltvoorschrift 'vergelingsziekte in bieten'. De wijzigingen gaan per direct in. Op verzoek van BO Akkerbouw scherpte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dit voorschrift aan. De regels gelden niet alleen voor suikerbieten en voederbieten, maar nu ook voor rode bieten.

Volgens BO Akkerbouw zorgt de actualisatie van het teeltvoorschrift, naast een uitbreiding, voor een versimpeling van regels. Nu zijn de aangepaste voorschriften voor heel Nederland gelijk, gelden ze voor alle bietensoorten en wordt de bestrijding van bietenopslag verplicht.


Overwintering bietenvergelingsvirus

Het aangescherpte teeltvoorschrift moet voorkomen dat het bietenvergelingsvirus kan overwinteren en de nieuwe bietenteelt via bladluizen kan besmetten. De schade door het vergelingsvirus in de bietenteelt wordt beperkt door regels te stellen aan het in voorraad hebben van bieten, het bestrijden van opslagplanten en aan de zaadteelt.


Aanleiding voor de actualisatie van het teeltvoorschrift was dat door de minder strenge winters afgelopen jaren meer bladluizen de winter overleven en eerder actief zijn. Ook is de gemiddelde zaaidatum vervroegd.

Sinds vijf jaar mogen bietentelers geen bietenzaad meer gebruiken dat is behandeld met imidacloprid, thiamethoxam of clothianidine. Hierdoor wordt vergelingsziekte na zo'n dertig jaar weer waargenomen in Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer