Kalverhouderij accepteert in 2024 alleen BVD-vrije dieren

Kalverhouders die zijn aangesloten bij Vitaal Kalf, nemen per 1 januari 2024 alleen nog kalveren op die vrij zijn van BVD. Dat geldt voor kalveren uit Nederland, maar ook voor kalveren die worden geïmporteerd.

Kalverhouderij+accepteert+in+2024+alleen+BVD%2Dvrije+dieren
© Nieuwe Oogst

Vanaf 1 januari 2024 kunnen alleen nog kalveren die geen BVD-drager zijn worden overgedragen naar de vleeskalverhouderij verbonden aan Vitaal Kalf. Vitaal Kalf is de kwaliteitsregeling van de Nederlandse kalversector, waarin de gehele keten is opgenomen. Dat betekent dat vanaf volgend jaar alleen rundveebedrijven die voor BVD de status 'vrij' of 'onverdacht' hebben, kalveren kunnen overdragen.

Bedrijven die nog niet BVD-vrij of BVD-onverdacht zijn, kunnen vanaf dan hun kalveren alleen nog overdragen als ze via een oorbiopt of bloedmonster kunnen aantonen dat het betreffende kalf geen BVD-drager is. Dit betekent dat rundveebedrijven met de status 'observatie', 'in onderzoek', 'onbekend' of 'besmet' alleen nog kalveren kunnen overdragen als het kalf op het moment van ophalen met een gunstige BVD-virusuitslag geregistreerd staat in de database van oorbiopten- of bloedonderzoek.


Voor handelaren betekent de verandering dat zij alleen nog kalveren mogen meenemen die voldoen aan de actuele BVD-eisen. Voor geïmporteerde kalveren geldt dat zij alleen nog mogen komen uit BVD-vrije landen of gebieden of landen of gebieden zonder hoog BVD-risico.


Test Kalf Volg Systeem

In juni 2023 start een test met het Kalf Volg Systeem. In het registratiesysteem wordt van elk kalf dat handelaren of transporteurs meenemen, na het afgeven van een machtiging in JoinData door de rundveehouder de BVD-status geverifieerd en geregistreerd. Tijdens de test mogen alle kalveren nog worden overgedragen volgens de huidige eisen. Na de test wordt het systeem waar nodig geoptimaliseerd. Meer informatie over de pilot volgt op korte termijn.

De landelijke aanpak is op initiatief van LTO Nederland, de Nederlandse Zuivel Organisatie, Stichting Brancheorganisatie Kalversector en ZuivelNL. ZuivelNL is regelinghouder en beheert de protocollen op grond waarvan bedrijven statussen krijgen toegekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer