Elke week overlijden Oekraïense boeren door ontploffing mijnen

Oekraïense boeren overlijden iedere week, doordat mijnen ontploffen. Het ontmijnen laat een tijd op zich wachten, omdat reddingswerkers wekelijks tienduizenden verzoeken hiervoor krijgen. Ruim 450.000 hectare landbouwgrond moet op de aanwezigheid van mijnen worden onderzocht. Dat melden Ukrainian Agri Council en Save UA.

Elke+week+overlijden+Oekra%C3%AFense+boeren+door+ontploffing+mijnen
© ANP

Hoofd van Ukrainian Agri Council en Save UA Andriy Dykun meldt dat media dagelijks berichten over boeren die zijn verongelukt doordat mijnen ontploffen en over schade aan landbouwmachines. Vooral kleine boeren ontmijnen zelf om het land in te zaaien, met vaak catastrofale gevolgen tot gevolg.

Dykun roept op tot meer steun bij de ontmijning. 'Humanitaire ontmijning van Oekraïense gebieden vereist tien keer meer specialisten dan nu in Oekraïne werken. We moeten allemaal samenwerken om dit probleem op te lossen om de wereld te redden van een voedselcrisis en doden in mijnbouwgebieden', stelt hij.


Risico op ontploffing

Vanwege het risico op ontploffing van de mijnen slaan de meeste boeren het zaaiseizoen over. Vooral grote landbouwbedrijven rond Cherson zijn nog niet eens begonnen met zaaien, waardoor er in Oekraïne en EU-landen geen groenten en watermeloenen uit die regio verkrijgbaar zullen zijn.


Ook voor de melkveehouderij zijn de gevolgen groot, als er niet snel wordt ontmijnd. De bedrijven kunnen geen ruwvoer winnen. Zij zullen gedwongen zijn hun veestapel te verkleinen of zelfs te sluiten. Dit zal een verlies van banen betekenen en Oekraïners niet motiveren naar huis terug te keren. 'Als er geen ontmijning plaatsvindt, dan lopen we het risico om minstens 30 procent van de koeien te slachten. Op de boerderij werkten voor de oorlog 155 mensen in vaste dienst. Als we dit bedrijf sluiten, verliezen 130 van hen hun baan', zegt directeur Oleksandr Sazonov van Agroservice.

De kosten van het opruimen van mijnen variëren van 600 Amerikaanse dollar tot 3.500 Amerikaanse dollar per hectare. Volgens Ukrainien Agri Council en Save UA riskeren boeren die door de oorlog een half jaar of langer niet in staat geweest zijn om hun bedrijf te runnen een faillissement. Zij kunnen het opruimen van de mijnen niet zelf betalen. Door de oorlog hebben zij 30 tot 70 procent van hun melkvee verloren. Bovendien hebben zijn aanzienlijke schade opgelopen aan onder andere hun pakhuizen en landbouwmachines. Ook zijn oogsten verloren gegaan als gevolg van branden of ze oogsten niet vanwege mijnenvelden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer