Poolse premier vindt 100 miljoen extra steun 'te weinig en te laat'

De Europese Commissie is bereid om nog eens 100 miljoen euro uit de crisisreserve vrij te maken voor compensatie voor boeren in vijf Oost-Europese buurlanden van Oekraïne. De Poolse premier Mateusz Morawiecki vindt dit bedrag 'te weinig en te laat'.

Poolse+premier+vindt+100+miljoen+extra+steun+%27te+weinig+en+te+laat%27
© Europese Unie

Het bedrag is bedoeld als schadevergoeding voor de marktverstoringen die zijn opgetreden na Europese steunacties voor Oekraïne. Eerder maakte de Europese Unie (EU) al 56 miljoen euro vrij voor deze schadevergoedingen.

Achter de schermen wordt druk ambtelijk overleg gevoerd tussen de EU, de vijf Oost-Europese landen en Oekraïne over technische mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de Oekraïense export daadwerkelijk wordt geëxporteerd en niet op markten in de buurlanden wordt verhandeld. De protesten van de vijf buurlanden zijn niet alleen gericht tegen de graanhandel, maar ook tegen de heffingsvrije import van vlees en andere voedselproducten.


Exporttoename

In Oost-Europa wordt de landbouwsector getroffen door de Europese steunacties voor Oekraïne. Critici zeggen dat de Poolse klachten over hun stilvallende graanverkopen overdreven zijn. Volgens sommige rapporten exporteerde Polen in 2022 meer landbouw- en voedselproducten dan in voorgaande jaren.


Daarnaast heeft Polen in 2022 aanzienlijk meer Europese subsidies gekregen dan voorgaande jaren. In totaal ontving Polen 12,5 miljard euro aan landbouwsubsidies. Dat is een stijging van 70 procent ten opzichte van 2021.


Verkiezingen

De Poolse blokkade van doorvoer van Oekraïense landbouwproducten wordt in de Poolse politiek ook bestempeld als verkiezingsretoriek. Later dit jaar worden in Polen parlementsverkiezingen gehouden.

De regerende conservatieve PiS-partij lijkt de steun te verliezen van haar electoraat op het Poolse platteland. Dit komt onder meer doordat de overheid een jaar of twee geleden Afrikaanse varkenspest niet onder controle kon krijgen. Bovendien leidt de invoering van EU-regels ertoe dat veel Poolse plattelanders niet langer onder subsidiecriteria vallen.

Maandag bespreekt de landbouwcommissie van het Europees Parlement de actuele stand van zaken. De landbouwministers van de EU-landen komen een dag later bijeen in Luxemburg om de kwestie te bespreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer